Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helge Skoog som Ture Sventon i adventskalender 1989 Bild: Johan Daveus
Helge Skoog som Ture Sventon i adventskalender 1989 Bild: Johan Daveus

Likör med semmelsmak lanseras lagom till Ture Sventons 70-årskalas

Februari är som bekant semlornas månad. Av en tillfällighet lanserar nu Systembolaget en ny likör med semmelsmak alldeles lagom till att den semmeltokiga Ture Sventon fyller jämt.

Det var den 2 februari 1948 som den första boken Ture Sventon, privatdetektiv (1958 under titeln Ture Sventon och hans flygande matta) kom ut. Därefter följde ytterligare åtta böcker varav den sista utkom 1973. Ture Sventons favoritsysselsättning, förutom att jaga förbrytaren med de spetsiga skorna, Ville Vessla, är att äta ''temlor'' från Rotas konditori på Tegelbacken i Stockholm som är landets enda som säljer semlor året runt. Semlorna skall, enligt Sventon, vara fyllda. När första boken kom 1948 fanns det fortfarande bagerier som sålde ofyllda semlor.

Lagom till 70-årsjubileet av Ture Sventon lanserar Systembolaget nu en likör med semmelsmak. Men den går endast att beställa och säljs inte i butik. För den som är lika semmeltokig som Ture Sventon finns idag många alternativ att avnjuta en semla. Semmel-wrapen som kom för några år sedan blev en riktig hit men det finns massvis med andra innovationer. Vad sägs om en semle-tortilla, korv med bröd-semla eller varför inte en öl-semla?

LÄS MER: Krönika: Var tid har sin semla

LÄS MER: Här är den unika öl-semlan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.