"Biblioteken är en av de viktigaste institutionerna för kultur vi har i samhället i dag", säger Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna i Göteborg.
"Biblioteken är en av de viktigaste institutionerna för kultur vi har i samhället i dag", säger Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna i Göteborg. Bild: Nils Petter Nilsson

Liberalerna vill att kulturen ska ta mer plats

Ann Catrine Fogelgren har suttit i toppen av Liberalerna i stan i tjugo år och driver en affär som hunnit fylla hundra. Hennes parti jublade över beslutet att centralisera stadsdelsbiblioteken, man vill att fler unga ska få plats på Kulturskolan och att museernas permanenta samlingar ska visas gratis.

ANNONS
|

Ann Catrine Fogelgren (L) vill absolut träffas på ett bibliotek. Kanske 300 kvadrat, kanske ett skolbibliotek, eller på Göteborgs stadsbibliotek, som är "hennes" bibliotek, hon bor på Nilssonsberg. Till slut faller valet på stadsbiblioteket.

– Biblioteken är en av de viktigaste institutionerna för kultur vi har i samhället i dag, säger hon när vi sätter oss på var sin sida av de fasta schackborden i bibliotekets entréhall.

LÄS MER:Vägvalet: Politiker ska inte vara inne och peta i kulturen

Hon berättar om när hon gick i högstadiet i Kärralundsskolan och en engagerad skolbibliotekarie satte Hemingway i händerna på henne. Det blev en dörröppnare till litteraturen, det hemingwayska författarskapet men även till andra delar av världslitteraturen. Som kulturpolitisk talesperson för Liberalerna vet hon förstås att välja en mötesplats med fokus på bildning, som ju också flyter i det liberala blodomloppet.

ANNONS
Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna Göteborg. "Det är viktigt att stärka kulturens roll i samhället. Inte minst nu när vi ser vad som händer i länder som Polen och Ungern, regimer som slår ner på kulturen."
Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna Göteborg. "Det är viktigt att stärka kulturens roll i samhället. Inte minst nu när vi ser vad som händer i länder som Polen och Ungern, regimer som slår ner på kulturen." Bild: Nils Petter Nilsson

Ann Catrine Fogelgren är heltidspolitiker, biträdande kommunalråd för Liberalerna i Göteborg och 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden, samt vice ordförande i Stadsteatern. Hon är också ägare av en kulturell institution i Göteborgs affärsliv, butiken Knapp-Carlsson.

Vilken är Liberalernas viktigaste lokala kulturpolitiska fråga?

– Att kulturen ska ta mer plats i staden och vara mer tillgänglig. Det är viktigt att stärka kulturens roll i samhället. Inte minst nu när vi ser vad som händer i länder som Polen och Ungern, regimer som slår ner på kulturen.

Hur ska ni uppnå det?

– Vi behöver fundera på hur vi skapar nya vägar för kulturen, till exempel öka tillgängligheten till biblioteken. Att ungdomar får tillgång till kultur tidigt i livet.

Vilka konkreta idéer har ni för att komma dit?

– Kulturskolan är otroligt viktig, men vi måste få ner köerna. Vi vill att alla som söker första gången ska få en plats.

Hur stor del av budgeten lägger Liberalerna på kultur?

– Vi har knappt 500 miljoner, 402 miljoner går till kulturnämndens budget, sedan har vi 81 miljoner avsatta för bibliotek och kulturhus.

GÖTEBORG 2018-08-02Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna GöteborgFoto: Nils Petter Nilsson
GÖTEBORG 2018-08-02Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna GöteborgFoto: Nils Petter Nilsson Bild: Nils Petter Nilsson

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– Kultur ska ha en offentlig finansiering. Men jag tycker, vilket inte skett under den här mandatperioden, att det behövs ett bättre samarbete med regionen. Man behöver se över hur regionen och Göteborgs stad fördelar pengar till de stora institutionerna. Vi är heller inte främmande för sponsring.

ANNONS

Varför är kultur viktigt?

– Kulturen har ett egenvärde. Kultur väcker alltid tankar och känslor och det är oerhört viktigt för att kunna lära känna sin omvärld och kunna lära känna sig själv och samhället, få nya tankar, andras perspektiv, förståelse för sin samtid. Men kultur är också något att njuta av. En bra bok, ett härligt musikstycke.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– Jag tycker att vi har ett spännande och varierande utbud. Allt från det traditionella, med fina museer men vi har också ett stort fritt kulturliv. Göteborg har lyft sig tycker jag.

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

– Nej. Kulturen är fri och alla kulturyttringar ska ha möjlighet att komma till tals.

Något du vill lyfta fram som ett gott exempel?

Ett exempel? Det finns så många. Jag är ju väldigt intresserad av dans och jag tycker att Göteborgsoperans danskompani, som har ett världsrykte, är fantastiskt.

Om du ska tipsa en vän om ett kulturevenemang i stan, vad skulle det vara?

– I höst skulle jag tipsa om en teaterföreställning på Stadsteatern. Kung Lear eller Fanny och Alexander till exempel. Jag går själv ofta dit, jag är ju andra vice ordförande.

ANNONS

Vad har varit bäst hittills i år av det du sett på Stadsteatern?

– Hemsöborna. Det fanns en del reaktioner på pjäsen, men jag tror inte att Strindberg hade haft något emot det sättet man gjorde den.

Vad ska en biljett till museum kosta?

– Vi tycker att de permanenta utställningarna ska vara gratis, medan de tillfälliga ska kosta. Nu görs en utredning av kulturförvaltningen av effekterna av höjningen från 40 till 100 kronor i årsavgift för museerna i Göteborg, vi får väl se vad den kommer fram till.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela i Göteborg?

– De är viktiga. Alliansens motion om att återföra huvudmannaskapet för stadsbiblioteken till kulturförvaltningen bifölls av kommunfullmäktige i våras. Äntligen, måste jag säga för det är något vi har arbetat länge för! Det finns en ojämlikhet i staden med tillgängligheten till biblioteken, som barns tillgång och öppettider som varierar. Vi har sett flera gånger att stadsdelsförvaltningarna, som ofta har det ansträngt ekonomiskt, väljer att dra ner på kulturen. Det blir mer rättvist när det ligger centralt. Jag tror också att vi kan få ut synergieffekter av detta som i sin tur kan leda till att vi får fler bibliotek.

ANNONS

– En politisk detalj i denna fråga är att Jahja Zeqiraj, i sin intervju med GP, säger att Demokraterna ska riva upp beslutet om de kan efter valet medan Martin Wannholt röstade för motionen i fullmäktige. Man undrar vad de egentligen vill.

LÄS MER:Demokraternas viktigaste kulturfråga: El Sistema

Finns det inte snarare en risk för att det blir färre när man centraliserar?

– Nej. Det ska vi se till att det inte blir.

Hur ser ni på kulturskolan – ska den vara till för alla?

– Ja, men vi tycker inte att den ska vara upp till 19 års ålder.

Var ska gränsen gå?

– En bra gräns är att kulturskolan är upp till 9:an.

Vilket alternativ finns för dem som ändå vill fortsätta?

– Man kan ju fortsätta på estetiskt gymnasium, eller fortsätta med privat undervisning.

Varför är kulturskolan viktig?

– Den öppnar upp för barn att få kontakt med kulturen, att utveckla den kreativa delen, som också färgar av sig på annat.

Vad ska den kosta?

– Det ska vara en låg tröskel, jag tycker också att Göteborg har en låg nivå i dag.

Var står du i följande frågor:

Burka songs-debatten?

ANNONS

– Själva filmen var ju inte problemet. Vi reagerade mot att evenemang som Göteborgs stad står för hade en sådan ensidig panel, det var panelsamtalet som vi vände oss mot.

Vad tycker du om undergroundverksamheter som Truckstop Alaska? Är de viktiga för fritt kulturliv eller ska de förbjudas?

– Jo, det är viktigt. Men alla verksamheter måste följa de lagar som finns, till exempel när det gäller alkoholtillstånd. Det får ju inte bli vilda västern. Då får man försöka arbeta för att reglerna ska ändras, som vi gjorde till exempel när det gäller krogtillståndet med öppettider till 05.

Skolbiblioteken – ja eller nej?

– Ja, det ska finnas och det har vi lag på sedan 2011. Det är viktigt också att det finns en skolbibliotekarie och vi vet att det finns flera skolor i Göteborg som inte har det.

Debatten om Bokmässan, ska vem som helst få delta oavsett politisk ståndpunkt?

– Yttrandefriheten är ju en av våra grundpelare. Men när vi i dag ser det som händer, med odemokratiska krafter, vi har nazister som marscherar på våra gator, så är det klart att det demokratiska samhället måste markera, vi måste försvara och stå upp för det som vi värnar om, så någonstans finns en gräns.

ANNONS

Var det rätt att släppa in Nya tider?

– Jag tycker att det känns bra att Bokmässan har ändrat sig och inte gör det i år.

Fontänen vid Götaplatsen? Fin eller ful?

– Jag tycker inte att den tillför platsen någonting. Men det florerar alldeles felaktiga siffror. Den kostade sju miljoner kronor, inte trettio miljoner, i de trettio ingick också att lägga om trottoarbeläggningen runt om här utanför, vilket man hade varit tvungen att göra ändå. Men de sju miljonerna hade kunnat användas till annan kultur i Göteborg.

Eternal employment? Är det verkligen konst?

– Ja, det är en typ av konst och jag tycker att man ska ha ett öppet sinne för nya konstformer. Konsten tänjer gränser och utmanar och det är ju en del av konstens roll att göra.

Hur ser du på diskussionen kring Higab och hyressättningen för lokaler med kulturverksamheter?

– Detta är ju ett ärende som ligger bordlagt i kommunstyrelsen, det har blivit väldigt segt måste jag säga. Detta att man först får pengar av kommunen i bidrag och sedan går stora delar tillbaka till Higab blir ju lite märkligt. Jag tycker inte heller att alla ska dras över en kam när det gäller hyressättningen.

ANNONS

Filmhus i Göteborg? Ska vi ha ett?

– Jag tycker att det finns annat som kommunen ska lägga sina pengar på. Men finns det andra som vill starta ett, jag vet att det finns intressenter just nu som talar om ett filmhus, så visst.

Ann Catrine Fogelgren, Liberalerna

Ålder: 64 år

Biträdande kommunalråd, 2:e vice ordförande Byggnadsnämnden, 2:e vice ordförande Göteborgs Stadsteater AB, Ledamot av personalutskottet

Kulturupplevelse som berört dig mest i livet?

Mats Eks uppsättning av Spöksonaten 2012. Den var fantastisk, magisk. Varenda rörelse var perfekt.

Senast utnötta bok?

Ernest Hemingways Den gamle och havet läser jag om med 10-års intervaller. Med åren ger den alltid nya dimensioner och infallsvinklar.

Mest minnesvärda teater?

Jag tycker mycket om dans så jag väljer i stället Göteborgsoperans danskompani och deras S & S. Det var en helt fantastisk upplevelse.

TV-serie du ser fram emot?

The handmaids tale och The crown är två väldigt bra serier. Och Babel när det drar igång i höst igen.

Musik som aldrig blir gammal?

Jazz. Alla typer, jag gillar allt från improviserad jazz till storbandsjazz.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS