Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Liane Moriarty, mest känd som författaren bakom "Big little lies", kommer för första gången till Göteborg för att medverka på Bokmässan och GP Live. "Ja det blir premiär för mig, jag är väldigt exalterad", säger hon. Bild: Uber Photography

Liane Moriarty: "Jag blir ofta avfärdad som för kommersiell"

Liane Moriarty har sålt 14 miljoner böcker världen över, men föredrar att inte tänka på sin egen framgång för mycket. Nu kommer succéförfattaren, mest känd för boken “Big little lies", för första gången till Göteborg och GP live för att prata om varför blodiga våldsdåd fått lämna plats för drama som utspelar sig under ytan.

Liane Moriarty drömde om att bli författare redan som barn. Hemmet i Sydney var fullt av böcker och hennes mamma hade för vana att ta de fem syskonen Moriarty till biblioteket. Även pappan uppmuntrade barnens kärlek till skrivande, om än på ett mindre konventionellt sätt.

– Han beställde noveller av oss och gav oss ett förskott på en dollar för varje övningsbok vi fyllde med ord, säger hon.

Det visade sig ge resultat: Liane skrev genast en episk historia i tre delar om en mystisk ö i tropiken. Sedan dess har hon hunnit bli en av Australiens mest kända författare, och två av hennes systrar försörjer sig också som skribenter.

– För mig har det alltid verkat helt otroligt att det går att jobba med och få betalt för att göra något så roligt som att skriva, säger hon.

LÄS MER: Sara Kadefors: Det var jag och Nicole

Och Liane Moriarty har inga problem att försörja sig som författare. Hon har sålt över 14 miljoner böcker över hela världen. Själv säger hon att hon inte har någon aning om varför hon blivit så framgångsrik.

– Och jag föredrar faktiskt att inte analysera det för mycket heller. Annars skulle jag förmodligen försöka återskapa den där “grejen” som gjort mig framgångsrik och mitt skrivande skulle bli forcerat och formellt.

Allra mest känd är hon för boken "Big little lies", som också blivit tv-serie på HBO med skådespelare som Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep och Alexander Skarsgård. Nu görs också en film av hennes bok “The husband’s secret” med Blake Livley i huvudrollen.

– Personligen tycker jag att jag har för mycket interna monologer för att mina böcker ska passa som film och tv. Men jag vet att skådespelare som Nicole Kidman och Reese Witherspoon är kapabla att porträttera så mycket gester i bara ansiktsuttryck, säger Liane som är ett stort fan av tv-serien.

LÄS MER: Scarlett Johansson bäst betald – igen

Men framgången har inte gett henne någon plats i finrummet. I intervjuer återkommer hon ofta till hur hon blir bortvald eller avfärdad som en kommersiell författare, trots att genren hon verkar inom blir allt större.

– Jag tror det finns ett automatisk antagande om att populär fiktion inte är bra fiktion. Och ja, det stör mig ganska mycket vissa dagar, när jag är full av självförakt, men andra dagar bryr jag mig inte alls. När allt kommer till kritan är jag mest glad över att ha läsare och ett jobb jag älskar.

Liane Moriartys senaste bok, “Nine perfect strangers” följer en grupp människor, med tillhörande hemligheter, som möts på ett hälsoretreat. När retreatledaren visar sig ha andra planer för dem än lyxbehandlingar och avkoppling faller deltagarnas masker en efter en.

LÄS MER: Thåström och Mossaed till Bokmässan

Bokens huvudperson, Frances, är en medelålders kvinnlig författare och har helt klart vissa likheter med Liane Moriarty själv.

– Till exempel är hon besatt av att dricka Bellinis! Men vi är ganska olika på andra sätt, lovar hon.

Till de som drömmer om att själva bli författare har Liane Moriarty två bestämda råd: tänk inte på något annat än på berättelsen du vill skriva och redigera, redigera, redigera.

– Tänk inte på förlagsvärlden eller på vad som gör att en bok blir en bästsäljare. Tänk inte på om du borde publicera dig själv eller inte, om du borde skriva mer erotiskt eller spänningsfyllt eller inte, eller hur du ser till att ingen annan stjäl dina idéer. Bara förlora dig själv i njutningen av att skriva din berättelse.

GP Live - Revansch för relationsdramat.

Torsdag den 26 september på Auktionsverket Kulturarena. Dörrarna slås upp kl. 17.30, första samtalet kl. 18.00.

Biljetter från 249 kr (inkl. mat och dryck). Köp biljetter via www.gp.se/live Begränsat antal platser.

Medverkande är Liane Moriarty, författaren bakom HBO:s succéserie "Big little lies", och de svenska feelgood-författarna Varg Gyllander och Marie-Louise Marc.

På plats finns också Två Dagars matkreatör Therese Elgquist som serverar inspirerande och växtbaserad mat. Du bjuds även på dryck och en goodie bag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.