Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det krävs någonting stort för att ersätta Cardi B. Och Way Out West, som har en historia av att vilja vara banbrytande i festivalsammanhang, borde leta på platser de inte brukar leta på, skriver Sofia Andersson. Bild: Jenny Ingemarsson
Det krävs någonting stort för att ersätta Cardi B. Och Way Out West, som har en historia av att vilja vara banbrytande i festivalsammanhang, borde leta på platser de inte brukar leta på, skriver Sofia Andersson. Bild: Jenny Ingemarsson

Sofia Andersson: Leta ersättare bortom det rimliga, Way Out West

Storstjärnan Cardi B ställer in - ett slag i magen på alla inblandade. Sofia Andersson föreslår att Way Out West letar ersättare i häktet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Cardi B ställer in sin medverkan på Way Out West. Det är ett slag i magen på alla inblandade och kanske mest på arrangörerna, som nu ska hitta en ersättare.

Hon är mer fenomen än musik och det är vad som gör det svårt.

LÄS MER: Cardi B ställer in Way Out West

Way Out West har ingen historia av att fylla hål på ett värdigt sätt. Det blev en sanning år 2012, när Frank Ocean ställde in sin spelning. "Hiphop som hiphop" tänkte väl någon på ett akut möte och kom med den inte så briljanta idén att kalla in Looptroop rockers.

De har ingenting gemensamt med Frank Ocean förutom att de verkar under parollen "musik". De finstämda, pedantiska ljudlandskap som Ocean står för, utgick. In kom de brötiga svenskarna, som rimmar "jag vill plocka hela jävla landet" på "naturliga rövarbandet". Det var ett hån mer än någonting annat.

Branschen saknar inte möjliga ersättare. Både Robyn och Billie Eilish hade varit en tröst, men tillfredsställer inte den som har köpt en biljett för att se en excentrisk person från Bronx – som använder ringande ljud efter varje intervjusvar och har en seriefigurs personlighet. Det är inte så mycket den uteblivna musikupplevelsen vi sörjer, som den att gå miste om någonting bortom jante.

Way Out West, som har en historia av att vilja vara banbrytande i festivalsammanhang, borde leta efter ersättare på platser de inte brukar leta på. Bortom det lydiga.

LÄS MER: Cardi B ställer in spelningar på löpande band

I häktet, till exempel. Där sitter ASAP Rocky. Sedan i går omhäktad. På nätet kräver kändisar att han släpps fri. Tyler the creator, Kim Kardashian och Rod Stewart höjer sina röster. Också svenskar lägger sig i. Swedish House Mafia hintar om ett samarbete under hashtaggen #justiceforrocky och den nordiska arrangören Maloney concert i samarbete med lokala skivbolaget Woah Dad – där Way Out Wests före detta pr-chef Joel Borg jobbar – affischerar Stockholm med texten Free ASAP Rocky ASAP.

Motrörelsen har blivit ett fenomen. Låt de därför alla sammanstråla på Flamingo-scenen och avsluta festivalen med Cardi B-covers.

Det är ett skämt. Men jag har inte heller något bättre förslag.