Lena Holmqvist om sin Dunderglögg och supersuccén

Aldrig hade väl Lena Holmqvist trott att det glöggrecept hon en gång delade med sig av på jobbet skulle bli en sådan dundersuccé.
– Det är ju helt galet när man tänker på det, säger hon.

ANNONS
|

Själv ligger hon lite efter med glöggen i år. Men snart ska den lilla hinken stå och puttra i köket igen. Lena Holmqvist föredrar fortfarande sin egentillverkade dunderglögg – som blev GP:s magasin Två Dagars största succé någonsin.

LÄS MER:Gåtan om ”Kassettmannen” löst – hittades efter 30 år

– Den är inte lika söt som köpeglöggen, utan lite mer av en ”vuxen” glögg. Det tror jag kan ha bidragit till att den blivit så populär...

Receptet från Karlstad

GP:s Jan Andersson berättar i senaste numret den makalösa historien om helgmagasinets Dunderglögg. Receptet som oväntat gjorde braksuccé 1998, och spred sig bland göteborgarna så snabbt att svagdrickan tog slut i hela stan.

Två Dagars dåvarande vinskribent Thomaz Grehn testade först att tillverka glöggen hemma, med utsökt resultat. Receptet fick han av sin dåvarande fru Inger Grehn, som i sin tur hade fått det från sin arbetskamrat, sjuksköterskan Lena Holmqvist.

ANNONS

LÄS MER:113 år gammal dagbok hittad i Wenngrenska huset

Inger och Lena jobbade båda, vid tillfället i fråga, på Thorax intensivvårdsavdelning på Sahlgrenska. Inför reportaget lyckades GP inte spåra Lena Holmqvist, men efter publiceringen får vi kontakt. Det visar sig att hon fortfarande bor kvar i Göteborg, där hon varje år fortsätter tillreda sin glögg. 1999 bytte hon jobb och är i dag försäljningschef på ett företag som säljer medicinsk utrustning.

Mystik kring ursprunget

– Ja, det är jag som är den Lena Holmqvist som nämns i artikeln, bekräftar hon när GP ringer upp. Drycken blev snabbt känd som ”Holmqvists dunderglögg” på Thoraxkliniken, men receptet är egentligen inte hennes eget.

Kommer du ihåg vem du fick receptet ifrån?

– Ja du, det är en jättebra fråga. Jag kommer inte riktigt ihåg av vem, men jag fick nog receptet någon gång runt 1988. Då bodde jag i Värmland, i Karlstad och jobbade på sjukhus. Jag fick nys om det på jobbet men kan inte minnas någon specifik person som delade med sig av receptet.

LÄS MER:400-åriga fynd hittade vid Järntorget – slängs direkt

Du kanske får spåra receptet vidare själv?

– Ja jag har faktiskt tänkt tanken att höra av mig till mina gamla arbetskamrater, säger Lena Holmqvist.

Senare på söndagen kommer ett mejl. Då har hon pratat med en väninna i Karlstad. ”Det stämmer att receptet snurrade runt där på sjukhuset. Jag jobbade där 1984-1988, så det var då jag fick det.”

ANNONS

Inte heller väninnan minns tyvärr var glöggen ursprungligen kom ifrån.

En oväntad glöggfavorit

Att receptet som Lena Holmqvist tog med till Thorax-kliniken snabbt skulle bli göteborgarnas glöggfavorit var inget hon hade räknat med.

– Nej absolut inte! Jag delade med mig av receptet när jag kom till mitt nya jobb också, men då hade de flesta redan läst om dunderglöggen i GP... Men de blev ju glada över att få höra att receptet från början kom från mig ...

LÄS MER:GP-fotografer ställer ut på Stadsbiblioteket

Indirekt är Lena Holmqvist alltså medskyldig till att svagdrickan tar slut på sina håll i Göteborg runt första advent.

– Haha ja det är ju helt galet när men tänker på det. En kollega påstod att det var slut på svagdricka på ICA Maxi i hela Göteborg just nu – men det är inget jag kollat själv om det stämmer...

Öl och rom platsar inte

Under åren har hon experimenterat med Dunderglöggen en del, men aldrig egentligen ändrat originalreceptet:

– Jag har testat lite olika grejer, som att tillsätta två burkar mellanöl – men det tyckte jag inte gjorde någon smakskillnad. Några vänner har annars tillsatt rom, men då tycker jag att glöggen blir för stark och får en ”spritig” smak.

LÄS MER:Mobiltelefonmysteriet löst tack vare GP

I Två Dagars glöggtävling 2012 utmanades Dunderglöggen och kom snöpligt nog sist, något Lena Holmqvist väl känner till.

ANNONS

– Ja jag tror till och med att jag sparat det numret av GP någonstans. Smaken är ju olika men jag tycker ändå att min glögg är bäst.

Omständlig tillverkning

Vinnaren Kerstin Wiklunds gästgivareglögg har Lena Holmqvist hört talas om men aldrig smakat. Den är enklare att göra än dunderglöggen, som måste stå i minst 10-14 dagar, som blir bättre ju längre den står och som måste silas av innan den hälls på flaska.

– Jag tycker ändå att det är ganska trevligt att ha den lilla hinken som står där och puttrar i köket och som ser till att det luktar jul i hela lägenheten, säger Lena Holmqvist innan hon går ut för att köpa svagdricka till årets glögg.

Missa inget från GP Kultur

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS