Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lek på största allvar

Moskva, Belgrad, Sarajevo, Berlin, Vimmerby och snart även Kungälv och Mölndal. Lek! - en allvarlig utställning vandrar vidare med budskapet att lek är något nödvändigt.
Barn behöver leka, men det är inte alltid vuxna förstår. Helene Larsson, projektledare på Riksutställningar, kan berätta att det i början fanns en oro för att barnen inte skulle begripa vad de skulle göra i utställningen.
- Men det var inga problem. På alla platser som vi har varit på har barnen betett sig likadant. Först springer de i 20 minuter, sedan upptäcker de i 20 minuter och därefter leker de i 20 minuter. Det skall bli spännande att se om svenska barn gör likadant, säger hon.
Hon betonar att utställningen även är bra för vuxna. När de ser hur barnen gör inser de vikten av att inte gå in och avbryta.
Förutom Riksutställningar har även den svenska barnombudsmannen och Statens kulturråd samarbetat kring uppgiften att visa lekens betydelse. När barn leker använder de sin kreativitet och påhittighet. Lekens betydelse för tankens, känslans och språkets utveckling är väl dokumenterad.
Utgångspunkten har varit FN:s barnkonvention men också Astrid Lindgrens tankar kring lek. Utställningen innehåller därför utdrag ur hennes böcker samt en lekyta på 100-150 kvadratmeter där barnen kan bygga kojor, klä ut sig, klättra och gå balansgång.
När utställningen besökte Belgrad fanns utställningen med som en del i arbetet med att införa en barnombudsman i parlamentet. I Berlin lekte 100 000 barn i utställningen och 400 lärare fick lära mer om den fria lekens betydelse.
- Det är här också en politisk utställning. På vår turné har vi lyft fram barnets rättigheter och alla har tagit frågan på stort allvar, säger Helene Larsson.
Lek! - en allvarlig utställning landar på Mimers hus i Kungälv 17 mars. Det blir ett antal föreläsningar under utställningstiden, bland annat kommer författaren Christina Björk att berätta utifrån sin bok Astrids äventyr (27/3) och Eva Malmström från Göteborgs universitet berättar om lekens betydelse för lärandet (11/4).
Därefter visas utställningen på Mölndals museum med start 13 maj innan den fortsätter till Nacka, Sundsvall, Östersund, Oxelösund, Katrineholm och Malmö museum som avslutar turnén i december 2008. Riksutställningar har också fått en förfrågan från Washington om att visa Lek! - en allvarlig utställning på House of Sweden 2009.
- Det vore förstås extra roligt eftersom USA är ett av de länder som ännu inte skrivit under FN:s barnkonvention, säger Helene Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.