GP besökte The Strand för ett reportage 2010 och träffade bland andra Varrick Robinson som då var en av 240 anställda. Tio år senare är butiken i akut kris.
GP besökte The Strand för ett reportage 2010 och träffade bland andra Varrick Robinson som då var en av 240 anställda. Tio år senare är butiken i akut kris. Bild: Lisa Thanner

Legendariska bokhandeln The Strand i New York i akut kris

En av världens mest berömda bokhandlar kan tvingas slå igen. Men när klassiska The Strand på Manhattan bad sina kunder om stöd var gensvaret massivt.

ANNONS
|

Alla som har vandrat längs Broadway och hamnat vid korsningen Columbus avenue på Manhattan i New York har nog sett de röda markiserna hos The Strand Bookstore. Bokhandeln, som främst är ett antikvariat, har funnits i 93 år och är en av världens mest berömda vattenhål för lästörstiga bokvänner.

Näthandeln, framförallt gigantiska Amazon har länge varit en tuff konkurrent till The Strand och många andra boklådor i New York har tvingats stänga. Men i år har framförallt coronan slagit hårt mot verksamheten.

Under fredagen lade ägarna ut ett rop på hjälp på sitt Instagram-konto och konstaterade att man snart tvingas slå igen. Intäkterna har rasat med 70 procent jämfört med 2019 och de besparingar och lån man levt på den senaste tiden har sinat.

ANNONS

Därför bad man helt enkelt om sina kunders stöd och support. Gensvaret var enormt.

Redan efter några timmar kraschade butikens hemsida och ägarna lade upp en film där man tackade för engagemanget och sade att man jobbade på att få igång hemsidan igen.

Det förekommer dock också kritik mot The Strands ägare Nancy Bass Wyden. Tidigare anställda har gått ut med uppgifter på sociala medier om att hon sagt upp personal på tvivelaktiga grunder, inte tagit fram munskydd och rutiner för att skydda anställda och kunder från viruset samt varit i konflikt med facket.

Något som rapporterats av The Baffler.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS