Kvinnliga konstnärer i Finland fick inte måla vad de ville i början av 1900-talet. Fattigdom och krig var förbjudna motiv. – Helene Scherfbeck var modig,  gick sin egen väg och trotsade dåtidens normer, säger Laura Birn som porträtterar den egensinniga konstnären i filmen ”Helene”.
Kvinnliga konstnärer i Finland fick inte måla vad de ville i början av 1900-talet. Fattigdom och krig var förbjudna motiv. – Helene Scherfbeck var modig, gick sin egen väg och trotsade dåtidens normer, säger Laura Birn som porträtterar den egensinniga konstnären i filmen ”Helene”. Bild: Andres Teiss

Laura Birn vill förändra bilden av Helene Schjerfbeck

I filmen ”Helene” framträder en ny bild av den älskade finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck.
– Hon har länge framställts som sjuklig och vek. I själva verket var hon vild och modig, säger skådespelaren Laura Birn.

ANNONS
|

Laura Birn, som spelar huvudrollen i filmen ”Helene”, vill slå hål på myten om Helene Schjerfbeck.

– Den allmänna bilden av henne i Finland är att hon var ömtålig och skör, tillbakadragen och sjuklig. Dels på grund av den höftskada hon fick som barn. Men också eftersom hennes mest kända tavla heter ”konvalescensen” och föreställer ett sjukt barn. Många har fått för sig att det är ett självporträtt.

Arbetet med rollen har fått den 39-åriga skådespelaren att helt ändra uppfattning om konstnären.

– I själva verket var Helene Schjerfbeck väldigt passionerad och bestämd. Hon brann för konsten och var varken skör eller vek. Hela sitt liv var hon besatt av konst och både väldigt vild och modig.

ANNONS

LÄS MER:Fotografen Trine Søndergaard fascineras av det introverta

Laura Birn är magnetisk som Helene Schjerfbeck. När konstnären får besök av den unge författaren och målaren Einar Reuter (Johannes Holopainen) sätts känslor i svall. Filmen ”Helene” har biopremiär i Göteborg 14 augusti.
Laura Birn är magnetisk som Helene Schjerfbeck. När konstnären får besök av den unge författaren och målaren Einar Reuter (Johannes Holopainen) sätts känslor i svall. Filmen ”Helene” har biopremiär i Göteborg 14 augusti. Bild: Nonstop entertainment

Helene Schjerfbeck växte upp under fattiga förhållanden i Helsingfors och antogs redan som 11-åring till Finska konstföreningens ritskola. Som 18-åring fick hon stipendium för att vidareutbilda sig i Paris. När hon efter åren i Europa återvände till hemstaden trivdes hon inte i konstnärskretsarna där. I stället isolerade hon sig i tjugo år i den lilla staden Hyvinge i ett rum och kök tillsammans med sin mor.

– Där utvecklade hon sin egen, mer moderna stil, som bröt med samtidens normer, berättar Laura Birn.

LÄS MER: Göteborgs konstmuseum | Helene Schjerfbeck

Själv fick hon hjälp av konstnären Anna Retulainen för att komma över sin rädsla för färg och penslar.

– Jag hängde ett halvår i hennes studio vilket var väldigt frigörande. Vi pratade mycket om hur det var – och är – att var kvinna och konstnär i Finland.

Gjorde narr av samtidens konstvärld

Hon besökte ofta museet Ateneum i Helsingfors, som har den största samlingen tavlor av Schjerfbeck. Och läste Rakel Liehus ”Helene: en roman om Helene Schjerfbecks liv”, som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Boken som ligger till grund för filmen.

– Helene Schjerfbeck hade också en härlig humor, vilket framgår av hennes brevväxling med konstnärsvännerna. Hon kunde vara sarkastisk och göra narr av samtidens konstvärld på sitt egna, lite torra, sätt, säger Laura Birn.

ANNONS
Helene Schjerfbeck, självporträttet från 1915 är ett av hennes allra mest kända. Under hela karriären målade hon självporträtt, mer och mer avskalade.
Helene Schjerfbeck, självporträttet från 1915 är ett av hennes allra mest kända. Under hela karriären målade hon självporträtt, mer och mer avskalade. Bild: Ateneum, Helsingfors

Redan som tonåring sålde Helene Schjerfbeck sin första tavla. Senare i karriären hamnade hon i onåd. Först när hon var över femtio återupptäcktes hon, sedan konsthandlaren Gösta Stenman köpt upp alla hennes verk och ordnat en vernissage i Helsingfors. I slutet av 1930-talet, när Stenman ställde ut Schjerfbeck också på sitt galleri i Stockholm, var succén ett faktum.

Kritiserad för kärleksmötet

Antti Jokinen som regisserat filmen ”Helene” var redan som barn fascinerad av konstnären och tapetserade sitt rum med hennes konst. I filmen vill han framförallt lyfta fram hennes kompromisslöshet.

– Hon var inte ett dugg skör – tvärtom väldigt stark. Dessutom hade hon en ovanligt aggressiv penselteknik. Allt hon ville var att måla. Kanske var hon också lite svår på det sättet.

Enligt honom var hon en konstvärldens superstjärna.

– Men hon målade sådant som var förbjudet för finska konstnärskvinnor: fattigdom och krig. När hon vägrade ta reson blev hon bannlyst från den dåtida finska konstscenen i femton år.

LÄS MER: Inte så djärvt om Tom of Finland

Schjerfbecks platonska kärleksmöte med den yngre författaren och konstnären Einar Reuter får ta stor plats i filmen – något som retat en del finska kritiker.

– Men nej – jag tycker inte att det handlar mer om Einar än om henne. Det vi försöker komma åt är ju Helenes själsliv, svarar Antti Jokinen.

ANNONS

– Hennes krossade hjärta gör henne till slut bara ännu starkare. En man kommer, en man går. Men konsten, den som var hennes allt, består.

Helene Schjerfbeck

Yrke: konstnär

Född: 1862 i Helsingfors, död 1946 i Saltsjöbaden.

Karriär: växte upp under fattiga förhållanden i en finlandssvensk familj i Helsingfors. Föll som fyraåring ner för en trappa och fick en livslång höftskada. Kom redan som 11-åring in på Finska Konstföreningens ritskola. Hyllades som 18-åring för sitt historiemåleri, slog igenom och fick stipendium för att studera vid Académie Colarossi i Paris. Efter resor till Bretagne, St Ives, Cornwall, Rom, Florens, Wien och Sankt Petersburg återvände hon till Finland. Flyttade 1902 till lilla Hyvinge norr om Helsingfors där hon och modern bodde i ett rum och kök i tjugo år. Under den perioden utvecklade hon sitt modernistiska måleri – som senare skulle göra henne världsberömd. Allra mest känd är hon för sina uttrycksfulla, avskalade självporträtt. Många av dem målade hon när hon var över 80 år.

Aktuell: porträtteras av Laura Birn i filmen ”Helene” i regi av Antti Jokinen. Biopremiär 14 augusti.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS