Lasse Kronér är kritisk till det han utmålar som centraliseringen av SVT. ”Det är synd att en pytteliten klick i Stockholm ska sitta och bestämma vad hela Sverige ska titta på.”
Lasse Kronér är kritisk till det han utmålar som centraliseringen av SVT. ”Det är synd att en pytteliten klick i Stockholm ska sitta och bestämma vad hela Sverige ska titta på.” Bild: ANNACARIN ISAKSSON

Lasse Kronérs hårda kritik mot SVT när ”Doobidoo” flyttas

Det populära tävlingsprogrammet ”Doobidoo” sågs förra säsongen av runt 1,3 miljoner tittare varje vecka. När programmet nu får en ny säsong flyttas det till lördagar – något som upprör programledaren Lasse Kronér.
– Det är synd att en pytteliten klick i Stockholm ska sitta och bestämma vad hela Sverige ska titta på, säger han.

ANNONS
|

Trots miljonsiffror för långköraren ”Doobidoo” flyttas programmets sändningstid inför höstsäsongen från fredag till lördag kväll.

– Vi har haft fredagar i sjutton år, och jag vet uppriktigt sagt inte vad SVT:s plan är med det här, säger Lasse Kronér besviket.

Han riktar nu hård kritik mot SVT, vilket även Aftonbladet rapporterat om

– Jag tycker att man springer på fel bollar mest hela tiden. Gör man som jag ett tv-program för nästan 1,5 miljoner tittare på fredagar så ....är det ju lite som med ”På spåret”. Då kunde man tänka att det är viktigt med den typen lägerelds-tv som kan samla folk, äldre och yngre, som får en chans att umgås.

ANNONS

Jag är lite trött på att bli behandlad så här efter 17 år, man känner sig ju lite styvmoderligt behandlad

Istället kom SVT:s besked enligt honom väldigt plötsligt, när alla kontrakt redan var påskrivna efter inspelningen av ”Dobidoos” sjuttonde säsong.

– Jag har försökt få en förklaring men SVT har bara sagt att de vill göra något annat på fredagarna och att de har en plan för framtiden.

Kan tappa tittare

Lasse Kronér menar att programflytten kan få negativa konsekvenser för ”Doobidoo” som nu riskerar att få färre tittare.

– Jag är lite trött på att bli behandlad så här efter sjutton år. Man känner sig ju lite styvmoderligt behandlad, säger programledaren.

Nu undrar han varför allt som är från Stockholm är så prioriterat medan det som kommer från Göteborg motarbetas och underprioriteras.

– Jag tycker inte att de som sitter och bestämmer i Stockholm är förankrade i det som är folkligt. Det är synd att det sitter en pytteliten klick där och bestämmer vad 99 procent av svenska folket ska titta på.

”Sen har olika program olika utmaningar”

SVT:s marknadschef Christer Mellstrand bemöter Lasse Kronérs kritik i Aftonbladet.

”Doobidoo är ett mycket omtyckt program med stor publik och vi kommer marknadsföra programmet. Sen har olika program olika utmaningar. Bäst i test och Doobidoo har helt olika publik och därmed olika marknadsföringsutmaningar”, skriver han i ett meddelande.

Själv välkomnar Lasse Kronér bortom det egna programmet en större diskussion om det han upplever som en ökad Stockholmscentralisering av SVT.

ANNONS

Hur skulle du vilja bryta den?

– Jag har inte läst på tillräckligt om SVT:s uppdrag. Men jag skulle inte tycka att det vore så dumt om det gick att decentralisera och göra om tvåan till ”den lokala kanalen” igen lite som det var förr – när det fanns tv för alla från Malmö till Luleå, säger han.

2005 startade tävlingsprogrammet ”Doobidoo” med Lasse Kronér som programledare, och ersatte då det populära ”Diggiloo” från 1998 med Lasse Holm.

LÄS MER:Lasse Kronér om den långa vägen tillbaka till rampljuset

LÄS MER:Tv-toppen vecka 43: Flest valde "Doobidoo"

LÄS MER:Mattias Bylund har fått Bingolotto att svänga i 15 år

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS