Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Emanuel Karlsten: Larmet om vattnet i Majorna ledde till häxjakt

I juni förra året utbröt panik över dricksvattnet i Majorna efter ett larm i Facebookgruppen Emanuel Karlsten startat. Följden blev en häxjakt på personen som först varnade för magsjuka. Men vad har kommunen lärt sig?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Kranvattnet i Majorna är grönt och plötsligt larmas det igen. En våg av ångest sköljer över mig, för jag minns hur det var sist: Då uppmanades hela stadsdelen att koka vatten och butikshyllorna tömdes på flaskvatten – på grund av en Facebookgrupp jag startat.

Men nu blir det ingen panik. Kommunen är snabb och tydlig i vad som är fel.

LÄS MER: Flera larm om grönt varmvatten i Majorna

Butikernas vattenflaskor säljer inte slut – som förra gången. Och ingen digital panik utbryter – som sist.

Ändå finns det saker att fundera över.

Det är en nästan kuslig tajming, för det nya larmet kommer bara dagar efter att jag tipsas om en uppsats skriven av studenten David Borgström vid Göteborgs universitet. Han har gått kursen "Kommunikation i nya och sociala medier” och valde att på djupet studera sommarens händelse i Facebookgruppen "Vad händer i Majorna”. Den startade jag för fem år sedan och gruppen har över 7000 medlemmar.

Borgström redovisar händelseförloppet i detalj. En person, vi kan kalla honom John, skriver i att "Jag och flera andra [i Majorna] är magsjuka. Hur mår ni?”. Inom två dygn har tjugo personer skrivit att de också är magsjuka eller har liknande symptom. I diskussionen kommer man fram till att det kanske kan vara dricksvattnet? John föreslår i tråden att alla ska anmäla till kommunen. En länk till en anmälningssida för "matförgiftningsrapport” i kommunen postas. Med några klick kan nu vem som helst skriva och anmäla, varna kommunen. För tänk om det verkligen är vattnet det är fel på?

För tänk om det verkligen är vattnet det är fel på?

Knappt fem dygn efter den första frågan postats i gruppen skickar Göteborgs stad ut ett sms till alla som bor i stadsdelen: "Efter utbrott av magsjuka bland boende i Majorna utfärdas nu kokrekommendation av dricksvatten inom Majorna/.../i förebyggande syfte/.../tills vidare”.

Kommunen har innan utskicket redan gjort prover som är rena, men eftersom de fått 20-40 nästan identiska anmälningar, som alla pekar ut dricksvattnet, tas situationen på stort allvar.

Jag är på väg att hämta mina barn när jag får smset. Jag förstår precis vad det handlar om, precis vad som hänt.

Har min Facebookgrupp blivit ett monster?

I stadsdelens matbutiker säljer flaskvattnet slut i “varenda butik”, enligt Borgströms uppsats. Barerna slutar servera is i drinkar och förskolorna skickar med varningslappar till barnens föräldrar.

I Facebookgruppen höjs tonläget, särskilt mot dem som anmält.

I Facebookgruppen höjs tonläget, särskilt mot dem som anmält. Var det här verkligen nödvändigt? Förstår de inte vad de orsakat? John pekades ut som den skyldige. Det var ju han som började! Förstod han inte vad han gjort, vad han skapat? I Borgströms uppsats har “John” valt att berätta vad som hände sen. Hur han under dagarna som följde tog emot personliga hot i privata meddelanden. Hoten eskalerade och snart började John frukta för sitt liv. Han gick ur gruppen, men hoten fortsatte – nu på telefon, från hemliga nummer. En konspirationsteori började spridas: Är John i maskopi med Ica Majorna och använder ryktesspridningen för att öka försäljningen av flaskvatten?

Ytterligare dagar går. Mellan 70-100 nya anmälningar om magsjuka når kommunen, men alla har kopplat det till kranvattnet först efter att kommunen gått ut med informationen. Två dagar efter kommunens först sms kommer ett till: Nu är det fritt fram att dricka vattnet. Omfattande tester visar ingenting som kan orsaka magsjuka.

I sociala medier hånskrattas det. I GP sammanfattar min kollega händelsen "Se där, en sedelärande liten historia om hur man i en tillräckligt digitaliserad tidsålder ibland knappt behöver en fjäder för att skapa höna”.

LÄS MER: Den påstådda pestens tid

I sin uppsats skriver David Borgström att John fortfarande, fem månader senare, upplever hot och hat. När jag själv kontaktar "John” vill han inte längre ge några kommentarer. Han är rädd att drevet ska börja om igen.

När jag själv kontaktar "John” vill han inte längre ge några kommentarer. Han är rädd att drevet ska börja om igen.

Men vad blev fel? Vilket är mitt ansvar, jag som startat och administrerar Facebookgruppen?

John befarade en hälsorisk. Han undersökte saken med de kommunikationssystem som stod till buds. De drabbade använde kommunens egna upprättade larmsystem.

Tänk om det verkligen var en epidemi på gång?

Skulle jag stoppat det? Raderat kommentarerna, förbjudit diskussionen?

Nej, det vore djupt problematiskt. Tänk om det verkligen var en epidemi på gång? Vem är jag att avgöra.

Så borde kommunen tagit det mer försiktigt? Jo, men hur?

Bilden skickades in av en läsare under det senaste larmet om grönt vatten i Majorna. Bild: Läsarbild
Bilden skickades in av en läsare under det senaste larmet om grönt vatten i Majorna. Bild: Läsarbild

När dricksvattnet i Majorna i veckan var grönt var det enkelt för kommunen att svara. Men de gjorde det först efter att GP kontaktade dem. Här fanns ingen uppsökande information, ingen rutin för hur man når oroliga medborgare, eller finns där samtalen startar.

Och kanske är detta problemets kärna.

Medan omvärlden ställt om till att kommunicera digitalt och socialt, är kommunen fortfarande envägsorienterad: Passiv och reaktiv.

Medan omvärlden ställt om till att kommunicera digitalt och socialt, är kommunen fortfarande envägsorienterad: Passiv och reaktiv. Har medborgaren ett problem? Fyll i ett formulär!

Kommunen hanterade antagligen situationen klanderfritt, enligt egna protokoll.

Men kvar lämnades en medborgare som utsattes för häxjakt – när han bara försökte göra sin plikt.

Rättelse 20/1. I en tidigare version av den här texten stod det att vattnet i Majorna stängdes av efter larmet om magsjuka. Det stämmer inte. Kommunen gick ut med ett kokpåbud, och inget annat.