Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lana Del Rey svarar på kritiken om att hon glamoriserar våld på kommande albumet ”Rock candy sweet”. Bild: Mark Von Holden
Lana Del Rey svarar på kritiken om att hon glamoriserar våld på kommande albumet ”Rock candy sweet”. Bild: Mark Von Holden

Lana Del Rey: ”Jag vill ha hämnd”

Lana Del Rey kommer att svara på kritiken om kulturell appropriering och glamorisering av våld på sitt nästa album. På Instagram skriver stjärnan att hon vill ”ha hämnd” för vad journalister skrivit om henne.

Samma dag som Lana Del Reys nya album ”Chemtrails over the country club” släpptes avslöjade hon att det kommer ytterligare ett album till sommaren. ”Rock candy sweet” kommer att vara en sorts svar på den kritik som riktats mot sångerskan om så kallad kulturell appropriering och glamorisering av våld.

LÄS MER: Recension: Lana Del Rey – ”Chemtrails over the country club”

På Instagram refererar hon till kritiken från bland annat i en artikel i Harper's Bazaar, där skribenten Iman Sultan skrev att Del Reys framgång bygger på kulturell appropriering av bland annat hiphop-genren och kubansk kultur.

Bild: Skärmdump Instagram
Bild: Skärmdump Instagram

Artisten kommenterade artikeln i ytterligare en post, där hon också nämner albumet.

"Jag vill bara tacka igen för vänliga artiklar som den här och för att ni påminner mig om att min karriär har byggts på kulturell appropriering och glamorisering av våld i nära förhållanden. Jag kommer att fortsätta att utmana de här tankarna på min nya skiva 'Rock candy sweet' som kommer den 1 juni", skriver hon.

Flera kontroverser i karriären

Lana Del Rey har varit i centrum för en hel del debatter och kontroverser genom sin karriär. Bland annat har hon anklagats för att idealisera en white trash-estetik och glamourisera missbruk och psykisk ohälsa. Under 2020 hamnade hon flera gånger i blåsväder för uttalanden hon gjort i sociala medier. I maj skrev hon ett långt inlägg om sin plats i den samtida feminismen och musikscenen.

LÄS MER: Spellista: Detta är veckans bästa musik

”Jag är trött på att kvinnliga författare och sångare säger att jag glamoriserar övergrepp när jag i verkligheten bara är en glamorös person som sjunger om verkligheten i känslomässigt kränkande relationer. Jag är inte inte feminist, men det måste finnas en plats i feminismen för kvinnor som ser ut och agerar som jag.”

”Rock Candy Sweet” släpps den 1 juli.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.