Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Linda Lampenius uppträder vid Allsången på Skansen. Arkivbild från sommaren 2012. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Linda Lampenius uppträder vid Allsången på Skansen. Arkivbild från sommaren 2012. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Lampenius går ur grupp som vill stoppa restriktioner

Gruppen ”!Stoppa restriktionerna!” på Facebook med syfte att avskaffa pandemilagen och coronarestriktionerna har lockat tusentals följare – bland dem flera artister. Nu tar Linda Lampenius avstånd från gruppen och har lämnat den.

Facebook-gruppen ”!Stoppa restriktionerna” hade på tisdagen lockat över 6400 medlemmar. Deras uttryckliga syfte är att stoppa restriktionerna och dra tillbaka pandemilagen, något som tidningen Expressen var först med att berätta.

LÄS MER: Kan bli döden för Andra Långkrogarna: ”Det är vad vi överlever på”

Gruppen vill, enligt sina grundare, väcka debatt och skapa ett tryck på makthavare i position att ändra de rådande restriktionerna på grund av coronapandemin.

De hävdar att ”rätt få människor har dött av covid-19, och påstår att ”statistiken från Folkhälsomyndigheten är missvisande eftersom den redovisar alla som har dött med covid-19 (även om detta i många fall inte är den primära dödsorsaken).”

Artister bland medlemmarna

Eftersom hela branscher håller på att gå under menar de att restriktionerna måste, om inte lyftas helt, så iallafall lättas kraftigt. ”Det vi nu håller på med skadar samhället på ett ofattbart sätt.” skriver gruppens administratörer.

LÄS MER: De strömmade konserterna blir kvar även efter pandemin

Bland gruppens medlemmar fanns under måndagen flera artister, bland dem pianisten Robert Wells och den finlandssvenska violinisten Linda Lampanius samt musikerna Sara Gat och Thomas Andersson.

Robert Wells motiverar sitt medlemskap med att musikbranschen är hårt drabbad av coronarestriktionerna.

”Många kolleger och bolag går på knäna”, skriver han i ett mejl till Expressen, och menar att restriktionerna är ”ett ganska ensidigt hårt slag mot kulturarbetare och även sport.”

Lampenius ångrar sig

Linda Lampenius tog redan på tisdagen avstånd från gruppen i ett långt inlägg på Facebook, och gick ur den.

”Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte läste "Om" spalten innan jag tackade ja till inbjudan till gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! (Dumt av mig)” skriver stjärnviolinisten bland annat.

Förklaringen till att hon gick in i gruppen är, att hon blev inbjuden av en person i sin bransch och ”var övertygad om att denna grupp gällde musik/artist/konst/teater branscherna”.

Musikern, som själv låg sjuk i covid-19 i nio veckor förra året, blev enligt inlägget chockad av att läsa artikeln i Expressen och skriver bland annat: ”Jag kan inte vara medlem i en grupp där medlemmar uppmanar folk att inte testa sig "för att få ner statistiken" (förfärligt).”

LÄS MER: Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

Hon poängterar också att hon varit extremt kritisk mot Sveriges ”slappa coronastrategi” och att hon efterlyst den "finska modellen". Något hon förtydligar med: ”Stäng ner alla branscher som går att stänga ner i några veckor och lev sedan normalare”. Att tillåta tusentals människor på köpcentrum och samtidigt införa publikbegränsningar till max 49 personer på en utomhusfestival för musik är däremot ologiskt och förkastligt, menar artisten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.