Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Laddat med känslor på galan

Hov1 och Tove Styrke prisades på P3 Guld-galan, men störst jubel rev Rebecca och Fiona ner med ett laddat Metoo-brandtal.

Hov1 fick avsluta lördagens gala med att ta emot livepriset Guldmicken, framför näsan på tunga favoriter, som Håkan Hellström och Kapten Röd. Men det var ett tal som låg utanför prisutdelningarna som först gjorde publiken knäpptyst och sedan fick kvällens starkaste bifall.

Brantal om Metoo

Stämningen gick nästan att ta på i Partille arena när duon Rebecca och Fiona höll sitt brandtal om Metoo-rörelsen. Fiona Fitzpatricks röst brast när hon beskrev hur sexövergrepp länge har varit normaliserade och tystade i den mansdominerade musikbranschen.

– Vi har ställt oss upp dan efter och gått till den där studion där det hände och träffat honom igen, stjärnproducenten ... fast nu var han också förövaren.

– Vi har haft varandra, och nu står vi här, starkare än någonsin, fyllde Rebecca Scheja i.

"Skärp sexualbrottslagstifningen nu"

Slutklämmen möttes av kvällens starkaste jubel i arenan:– Skärp sexualbrottslagstifningen nu och låt oss krossa patriarkatet en gång för alla!

Känslorna var också starka när vännerna Lamix och Jireel prisades som Framtidens Artist och Årets artist. Ingen av dem kunde hålla tillbaka tårarna och Lamix pratade om sin revansch.

– Förra året kom jag knappt in på galan, då sa jag att jag skulle komma tillbaka och dominera och nu står jag här, sade han och lovade att nästa år ska han sikta på att bli Årets artist.

Silvana Imam tände häxbål

Silvana Imam ruskade om arenan med en stenhård och filmisk scenshow till låten Bulletproof baby, där hon lät en mobb av statister binda henne vid en påle och tända ett häxbål kring henne, medan rader av kvinnor i kedjor släpades fram till scenkanten, där de fick ställa sig på knä.

Galan inleddes med att Tove Styrke framförde låten Mistakes i ett maffigt nummer. Någon timme tidigare berättade hon för GP att hon känner att 2017 var ett lärorikt år, då hon hittat ett eget uttryckssätt som känns bra.

Men 2018 kommer bli ännu roligare, eller hur?

Jaaa!!! Jag ska släppa mitt album, jag ska turnera med Lorde i USA och jag tror att jag ska få åka till Australien för första gången. 2018 känns väldigt lovande.

Hon fick också en flygande inledning på sitt musikaliska år när hon tilldelades pris för Årets pop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.