Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Repetitionsarbete inför Urban nights på Stora teatern. Cecilia Wallsten, Melissa Aydogan, Karolina Carlsson (i rosa tröja), William Utterberg, Salem Yohannes, Sahar Taklimi i Laces creations. Bild: Olof Ohlsson
Repetitionsarbete inför Urban nights på Stora teatern. Cecilia Wallsten, Melissa Aydogan, Karolina Carlsson (i rosa tröja), William Utterberg, Salem Yohannes, Sahar Taklimi i Laces creations. Bild: Olof Ohlsson

Laces creations afro-karibiska dansrytmer sätter Göteborg på kartan

Tre kvällar i vår förvandlas Stora teatern till en dunkande och angelägen scen för urban dans, med både internationella gäster och lokala akter. En av dansgrupperna är Laces creations. "Vi är stolta för det vi byggt upp".

När Laces creations ställer sig på scenen på Storan den 3 mars med ett utdrag ur föreställningen "Passwor(l)d" om afrofobi, är det inte bara för att visa vilken kreativ kraft de är, eller hur mycket de älskar att dansa gruppens speciella stil, afro-caribbean fusion.

Det handlar också om att visa att det finns plattformar, gemenskaper och förebilder för urban dans här i Göteborg.

– Man ska inte behöva flytta till Stockholm för att utvecklas inom dansen, säger Sahar Taklimi och Karolina Carlsson som båda är ledare och coacher i Laces creations.

LÄS MER: Taube och Henriksson till Storan

"In på en räkmacka"

Gruppen har funnits sedan 2009 och ur originalgruppen finns fortfarande tre av fyra kvar, Sahar Taklimi, Cinthya Medina och Salem Yohannes. Rim Taya Shawki, som var med i starten, satsade på en internationell karriär och dansar numera med stjärnor som Ariana Grande. Karolina Carlsson klev in i gruppen för fyra år sedan.

– Jag och Sahar träffades i New York när jag studerade på Broadway dance center efter gymnasiet, vi bodde ihop och jag hängde med henne på dancehallklasser och fastnade. I förhållande till de andra kan man säga att jag fick glida in lite mer på en räkmacka eftersom de redan hade byggt upp grunderna när jag kom med.

Parallellt med den egna gruppen har de också lärt ut dansstilarna i dansklasser på Twisted feet dance academy. Numera har Laces-familjen växt, idag finns också undergrupperna Laces legion, med dansare åldrarna 15-24 och Laces legacy, med ännu lite yngre förmågor.

LÄS MER: Regionen vill ge cirkus samma status som teater

– Vi såg hur stor potentialen bland våra elever var. De var hungriga och ville lära mer så vi kände att vi måste ta in fler i familjen, och satsa på att skapa en community kring det vi gör, säger Sahar Taklimi.

"Rytmerna är nummer ett"

Stilen afro-carribean fusion är en blandning mellan dancehall, med rötterna på Jamaica och afro-fusion, en blandning av central- och västafrikanska stilar.

För Sahar Taklimi och Karolina Carlsson är det framför allt dancehall som gäller medan Cinthya Medina Olguin och Salem Yohannes står för afro-fusion delen. .

– Rytmerna är nummer ett! Det finns så mycket att lära sig, det handlar både om steg och om en kultur. Ju mer man lär sig , desto mer får man ett språk och en stark gemenskap. Det är en hel värld, berättar de och understryker hur viktigt det är att ta del av den kultur som dansen kommer ifrån.

– Vi har varit på många Jamaicaresor. Ska man undervisa i en danskultur som inte är ens egen så måste man åka dit, säger Sahar Taklimi.

– Dancehall är en levande organism, hela tiden utvecklas nya steg, nya slangord. Bara när vi var där i vintras lärde jag mig 90 nya steg, säger Karolina Carlsson.

LÄS MER: Dansen hjälper mot reumatismen – intervju med Sahar Taklimi.

Vann allt man kunde vinna

Att förmedla varifrån dansen kommer och vad den betyder för utövarna på Jamaica ingår också som en självklar del i deras dansundervisning här i Göteborg.

– Det är viktigt att eleverna får hela biten. Och att de förstår att vi är privilegierade här. På Jamaica lever man dancehall, det är blod, svett och tårar. Det är mer än steg. Vi pratar om dansens bakgrund, visar klipp, skapar events och tar hit dansare från Jamaica, något som bland annat Nina Miskovsky var först med att göra i Göteborg.

En annan del av verksamheten är tävlingar.

– När vi var i Berlin vann vi allt man kunde vinna. Vi har varit i Stockholm, i Barcelona och förra året i Frankrike. Det är kul att sätta Göteborg på kartan. Vi är stolta över det vi byggt upp. Våra kids är så starka i stilarna.

LÄS MER: Nu ska Stora teaterns framtid avgöras

Fakta: Urban nights på Stora teatern

Under tre kvällar under våren blir Stora teaterns scen plats för internationella, nationella och lokala dansakter som vibrerar av urban koreografi.

3 mars kl 19: Cie Dyptik / Dans L´Engrenage

Lokala akter: Laces Creations / Passwor(l)d och Det Outtalade.

12 mars kl 19: BamBam Frost / So Sorry

26 mars kl 19: Less Aggressive Clappers / In Store

Lokala akter: Laces Creations / Passwor(l)d, Mona Namér / Introspective och Jack Wang / Treasure 珍爱.

Satsningen görs av dansorganisationen Twisted Feet tillsammans med Stora Teatern.

Efter akterna bjuds publiken in till ett eftersnack med kvällens koreografer där föreställningarna diskuteras och fördjupas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.