Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Låtskrivarna om att "Move" inte får tävla i Eurovision

Eurovision 2020 är inställt och de 41 valda låtarna diskas och får inte tävla nästa år. Ett beslut som upprör låtskrivare i Europa. Men teamet bakom The Mamas "Move" tycker att det är rätt.
– Skulle vi få tävla nästa år i Eurovision blir det ingen Melodifestival. Det blir i så fall på många andras bekostnad och det skulle inte kännas bra, säger låtskrivaren Patrik Jean.

Förra veckan kom det historiska beskedet att European Broadcasting Union (EBU) ställer in årets Eurovisionstävling med anledning av coronaviruset. Det var första gången sedan tävlingen startade 1956.

För The Mamas, som skulle representera Sverige i Rotterdam, var det förstås ett ledsamt besked.

– Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen, skickade de i ett sms till GP.

LÄS MER: Eurovision 2020 ställs in

Artister får tävla men inte låtar – toppfavoriten upprörd

När beslutet blev känt var fortfarande mycket oklart. Framförallt om de The Mamas och de övriga tävlande skulle få komma tillbaka. Några dagar senare presenterade EBU:s referensgrupp sitt beslut:

"I enlighet med reglerna för Eurovision song contest, kommer årets låtar inte att vara behöriga när tävlingen återvänder 2021. Deltagande tv-bolag får efter eget tycke bestämma vilka artister de vill skicka 2021, antingen årets representant eller nya", skrev de i ett pressmeddelande.

LÄS MER: The Mamas och Frida Öhrn på karantänfestival

Men det skulle visa sig vara kontroversiellt. Inte minst bland låtskrivare. Den bulgariske låtskrivaren Borislav Milanov hade inför 2020 varit med och skrivit låtarna "Tears getting sober" (Bulgarien), "Violent thing" (Tyskland) och "All of my love" (Malta), som samtliga toppfavoriter hos spelbolagen inför tävlingen.

På Eurovisionbloggen Wiwibloggs Facebooksida reagerade han på beslutet:

"Den här tävlingen startade som en tävling för kompositörer och låtskrivare och har nu blivit en referensgruppstävling för specifika intressen som totalt ignorerar och förolämpar låtskrivare och deras hårda arbete! Hur ska Eurovision song contest någonsin komma tillbaka starkare utan låtar och låtskrivare och genom att göra många människor, skivbolag och institutioner upprörda och tappa deras förtroende i ett rättvist EBU?"

Svenska låtskrivarna: "Ett nödvändigt beslut"

I länder som Spanien och Grekland har tv-bolagen meddelat att de valda artisterna ska få återvända. SVT har dock beslutat att varken låtskrivarna bakom "Move" eller The Mamas kommer att få några fördelar. 2021 ska Melodifestivalen gå av stapeln som vanligt och vinnaren där får tävla i kommande Eurovision.

I en studio i ett coronadrabbat Stockholm gräver nu Patrik Jean och Melanie Wehbe ner sig och arbetar med nya låtar. De båda skrev "Move" tillsammans med Herman Gardarfve och var förberedda på att få se sitt verk på den största scenen i världen.

– Det är såklart jättetråkigt att vi inte får representera Sverige i Eurovision. Både vi låtskrivare och The Mamas har kämpat länge för att komma hit. Oddsen att få med en låt i Melodifestivalen är inte jättehöga. Och att vinna... Men det var ett nödvändigt beslut att ta, säger Melanie Wehbe och fortsätter:

LÄS MER: Mamma Mia vilket Mello-mirakel när The Mamas skrällde i finalen

– Det är också ett minne i sig. Att vinna Mellos sextionde år och att trenden bröts. Att kvinnor fick vinna. Det är vi jättestolta över.

Vad tänker ni om kritiken från den bulgariske låtskrivaren Borislav Milanov. Att det är orättvist att artister får återvända men inte låtskrivare?

– Rättvist och rättvist. Det är klart att det kanske inte är helt rättvist. Men det kanske är nödvändigt? Vi är inne i en kris och det viktiga är att vi alla kommer ut med hälsan i behåll, säger Melanie Wehbe.

LÄS MER: SVT anklagas för läcka efter vadslagning

– Det är förstås en otrolig exponering som många går miste om. Jag vet inte hur situationen ser ut i Bulgarien, men skulle vi få tävla nästa år i Eurovision blir det ingen Melodifestival. Det blir i så fall på många andras bekostnad och det skulle inte kännas bra, säger Patrik Jean.

Kommer ni att ställa upp igen nästa år?

– Det är en sån folkfest här hemma och man får ha världens finaste release. Jag ser bara positivt på mello. Man får bara hålla tummarna att man får med en låt, säger Melanie Wehbe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.