Låtskrivaren Torgny Söderberg död

Låtskrivaren Torgny Söderberg är död. Han var en av Sveriges största schlagerkompositörer och låg bakom ”Diggi Loo Diggy Ley” och ”Kärleken är evig”. Han blev 77 år gammal.
– Det känns som att han hade mycket kvar att ge, säger Lars ”Lasseman” Larsson, som i över 10 år arbetat med Torgny Söderberg.

ANNONS
|

Torgny Söderberg, en av Sveriges främsta låtskrivare på 1980-talet är död. Det meddelar nöjesarrangören Krall Entertainment i sociala medier.

– Saknaden är enorm när du nu har lämnat oss. Hela din Diggiloofamilj och alla vi på Krall har sorg. Bottenlös sorg. Alltid älskad. Aldrig Glömd, skriver de i ett inlägg på Instagram.

Flitig låtskrivare

Torgny Söderberg skrev totalt 13 bidrag till melodifestivalen och samarbetade med bland annat Lena Philipsson. Han skrev texten till ”Kärleken är evig” som Lena Philipsson framförde i Melodifestivalen 1986.

”Tack Torgny! För allt! Du var som en pappa för mig. Torgny Söderberg med det största hjärtat. Med det öppna sinnet, kärleken till musiken, kreativiteten, humorn, låtarna, arrangemangen”, skriver Lena Philipsson på Instagram.

ANNONS

Torgny Söderberg är mest känd för att ha skrivit melodin till låten ”Diggi loo diggi ley” som bröderna Herrey vann Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1984.

Han var också delaktig i att starta upp det populära turnékonceptet Diggiloo tillsammans med Lasse Holm och Patrik Krall.

Stod för kvalité

Tillsammans med Bert Karlsson startade Torgny Söderberg musikförlaget Mariann.

– Jag tog in honom i bolaget för att jag ville ha kvalité. Han flyttade till Lidköping och arbetade som ingenjör men jag fick honom att sluta där och börja jobba med mig istället. Så sent som förra veckan pratade jag om hans betydelse för hela branschen, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson och Torgny Söderberg har arbetat mycket ihop och senast de hördes på telefon var i måndags.
Bert Karlsson och Torgny Söderberg har arbetat mycket ihop och senast de hördes på telefon var i måndags. Bild: Stefan Bennhage

Senast han träffade Torgny Söderberg var på Melodifestivalens Hall of fame för två år sedan men de brukade höras på telefon varje vecka. Senast de pratades vid var i måndags.

– Då hörde jag att han var riktigt dålig. För hans skull vill jag nog påstå att det var bra att det blev så här även om det är tragiskt.

Även Arvingarna arbetade mycket med Torgny Söderberg. Bland annat skrev han "Det svär jag på", bandets bidrag i Melodifestivalen 1999.
Även Arvingarna arbetade mycket med Torgny Söderberg. Bland annat skrev han "Det svär jag på", bandets bidrag i Melodifestivalen 1999. Bild: Thomas Johansson

Oerhört musikalisk

Torgny Söderberg var också en viktigt person för Arvingarna som arbetade mycket med honom i början av bandets karriär.

– Vi har bara bra minnen av Torgny. Han var en riktigt mentor, alltid positiv oavsett om det handlade om musik eller privata grejer. Han brydde sig om allt och var en väldigt snäll och härlig person, säger Lars ”Lasseman” Larsson och fortsätter:

ANNONS

– I studion var han oerhört musikalisk och han lärde oss mycket. Torgny var väldigt mycket så att musik inte måste vara på ett visst sätt, utan man gör som man vill så länge man tycker att det är bra. Det fanns inga regler.

”Hade mycket kvar att ge"

Arvingarna är just nu ute på turné och nåddes av nyheten om Torgny Söderbergs bortgång i förmiddags.

– Det är jättetråkigt såklart och sen har man väl varit lite förberedd i och med att vi vetat att han har varit dålig och det gått upp och ner. Men det är oerhört tråkigt, det känns som att han hade mycket kvar att ge som person och som låtskrivare, säger Lars ”Lasseman” Larsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS