Jimmy Alm är Tranemos egen poet.
Jimmy Alm är Tranemos egen poet. Bild: Johanna Gustafsson

Sanna Samuelsson: Låt inte jantelagen stoppa Tranemos kommunpoet

Klart Tranemo ska ha en kommunpoet, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tranemo. Aldrig har denna lilla kranskommun i Västra Götalands-regionen avhandlats så flitigt på redaktionen. Kommunen med 12 000 invånare har nämligen anställt diktaren Jimmy Alm som ”kommunpoet” för ett år. En kommunpoet? Är det en grej? Tydligen. Nu är det det. I Tranemo.

I Aftonbladet rasar Lena Mellin som vanligt. Som om jantelagen var en tvingande lag ska Tranemo anpassa sig och inte anställa en kommunpoet, tycker hon. Pengarna borde gå till något annat (18/10).

Absolut. Men pengarna kommer från Kulturbryggan, enligt hemsidan, inte kommunens egen kulturbudget. Kulturbryggan är statlig fond, som är en del av Konstnärsnämnden, som ger pengar just till nyskapande projekt. Man kan inte ansöka för att sätta upp ett vanligt monument eller anordna en Bokens dag. Det måste vara något nytt.

ANNONS

En kommunpoet? Är det en grej? Tydligen. Nu är det det. I Tranemo.

LÄS MER:Lars Vilks var klicksamhällets folkliga konceptkonstnär

Man kan säga mycket om detta projekt men det är både nyskapande – och underhållande. Likt en kommunal version av en hovpoet eller en uppfräschning av den sovjetiska socialistiska realismen där författarna efter den stora sovjetiska författarkongressen 1934 tvingades dikta om folket och kommunistpartiet – som ju styrde landet – skriver Jimmy Alm sina dikter om Tranemo. Och får lön. På filmerna ser han sammanbiten ut. Och troligen finns det inget värre för en poet än att dikta om en kommun. Hur ska han stå ut i ett år? Kommer han börja publicera en samizdat-tidning och kritisera kommunen i lönndom? Vem vet.

Jag var i Tranemo en gång, närmare bestämt i det lilla samhället Uddebo, där massa unga gröna vågen-göteborgare och konstnärer flyttat in i de billiga husen som stått tomma efter att fabrikerna lagts ner. De hade en gemensam gratis loppis och odlingar. De har en ekologisk livsmedelsbutik i byn för medlemmar, en ateljéförening, ett cykelkök och ett ”maker space” med verkstad. Det var otroligt. Klart de ska ha en kommunal poet, heja Tranemo.

Läs fler texter av Sanna Samuelsson:

LÄS MER:Norénauktionen bygger på myten om manliga genier

LÄS MER:Recension: ”Pleasure” i regi av Ninja Thyberg

LÄS MER:Recension: ”Det perfekta plåstret” av Stina Oscarson

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS