Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT

Låna Nobelpristagaren? Det kan du fetglömma!

Reservationerna på Kazuo Ishiguros böcker hopar sig på alla Göteborgs bibliotek.

Talar du bosniska? Inte? Då är jag rädd att du kommer att få vänta på att få läsa en bok av årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro. Till de svenskspråkiga exemplaren av hans senaste roman Begravd jätte finns i skrivande stund 103 personer i kö hos de göteborgska biblioteken – och det bara några timmar efter att vinnaren utropats. 

– Det fanns några i huset som gick direkt till hans hylla när det blev känt att han tilldelats priset. Och så hade vi en av våra lästipsstunder vid trappscenen, de som satt där och deltog kunde också gå och plocka på sig hans böcker. säger Malin Andersson, bibliotekarie vid Göteborgs Stadsbibliotek.

LÄS MER: Kazuo Ishiguro är årets Nobelpristagare i litteratur

Hela Sverige hetsbeställer

Stadsbiblioteket beställer i dagsläget mängder av böcker till bokbussarna, 300 kvadratmeter, och till Stadsbibliotekets egna samlingar. Det finns inte mycket att välja mellan. Hittills har åtta titlar översatts till svenska, men bara två finns till försäljning: klassiska Återstoden av dagen och Begravd jätte. Malin Andersson misstänker att det kan röra sig om restpartier som snart tar slut.

– Nu beställer väl alla i hela Sverige böckerna, både privatpersoner, bibliotek och boklådor.

Så vill man läsa Kazuo Ishiguro på svenska kan det dröja upp till en månad, eller vad?

– Förmodligen ännu längre. 103 i kö på Begravd jätte, tre veckors lånetid på det ... för böckerna vi beställer in kommer vi att ha sjudagarslån, men det är inte säkert att vi får in partiet så snart som vi vill; kanske har det till och med tagit slut, säger Malin Andersson.

Men som sagt: För den språkbegåvade finns hopp. 

LÄS MER: Den Nobelpristagaren kände inte polisen till

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.