Läget oklart efter Avenyfamiljens chockbesked

Avenyfamiljen varslar samtliga sina anställda. Personalen arbetar vidare i ovisshet inför förhandlingarna med facket.
– Alla våra medlemmar är givetvis oroliga, säger Pierre Svensson regionchef på fackförbundet Unionen.

ANNONS
|

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

Avenyfamiljen dominerar kroglivet i centrala Göteborg som ägare av en rad klubbar och restauranger, bland dem Yaki-da, Levantine, Lounge(s), Kulturarenan och Foo kafé.

Nu står det klart att koncernen varslar samtliga sina anställda.

Inledande MBL-förhandlingar hålls på onsdag förmiddag med företrädare för Hotell- och restaurangfacket respektive Unionen. Uppsägningarna verkställs först när dessa är avslutade.

– Alla våra berörda medlemmar är givetvis oroliga, säger Pierre Svensson regionchef på fackförbundet Unionen.

Varsel på löpande band

Varsel inkommer på löpande band till fackförbunden från hotell- och restaurangbranschen i hela Göteborg konstaterar han.

– Egentligen famlar vi alla just nu efter svaret. Vad finns det att göra i form av räddningspaket och korttidsarbete?

ANNONS

LÄS MER:Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

Malin Ackholt är förbundsordförande för HRF, Hotell- och restaurangfacket. På måndagen skrev hon under ett kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Visita angående kortidspermittering, i ett försök att rädda besöksnäringen. Avtalet berör även anställda inom Avenyfamiljen.

– Det ligger till grund för förhandlingar lokalt på varje arbetsplats, säger hon till GP.

Många oroliga medlemmar

Avtalet utgår från regeringens förslag om korttidspermittering, där staten går in och täcker lönekostnader så att uppsägningar och konkurser ska kunna undvikas.

– Det här berör mängder av våra medlemmar. Väldigt många hör av sig till oss och undrar: vad händer med mig här och nu? Kan jag få a-kassa? berättar Malin Ackholt.

– Arbetsgivarna måste vidta åtgärder om det inte finns gäster, men det är viktigt att våra medlemmar får rätt information om vad som gäller.

På måndagskvällen skickade Avenyfamiljens ägare Jonas Järvmarker ut ett mejl till koncernens personal, något GP redan tidigare rapporterat om.

"Med anledning av kraftigt vikande omsättning och ett tilltagande antal avbokningar så planerar Avenyfamiljen för en fullskalig nedsläckning av verksamheten" skrev han då.

Koncernledningens analys är att "Sverige kommer att följa samma mönster som i Kina, Sydkorea och Italien där allmänheten uppmanas att undvika nära kontakt med andra människor med anledning av coronaviruset".

Vill återanställa personal

Koncernens ambition är att kunna öppna verksamheterna igen, och återanställa samtliga anställda, när situationen börjar stabilisera sig, skriver Järvmarker i mejlet, men tillägger:

ANNONS

"När detta kan ske vågar vi inte spekulera i".

Karin Wramner, nattklubbschef på Yaki-Da, vill inte kommentera beslutet när GP når henne på tisdagen.

– Jag kan tyvärr inte svara på dina frågor utan får hänvisa vidare till vår vd Tobias Hamberg, säger hon.

Även personalen på Kafé Magasinet och Foo Kafé hänvisar till Avenyfamiljens vd Tobias Hamberg och grundaren Jonas Järvmarker.

– Vi har fått beskedet om att fortsätta arbeta, men inte mer än så, säger de.

Avenyfamiljens vd Tobias Hamberg och ägare Jonas Järvmarker har avböjt att kommentera de avskedanden som planeras inom koncernen.

LÄS MER:Så blir det med vårens konserter i Göteborg

Avenyfamiljen AB

Ingår i en koncern med 11 bolag

Har 167 fast anställda, plus extrapersonal.

Driver följande krogar, klubbar och restauranger i Göteborg

Yaki-Da (nattklubb och restaurang) Made in China, Taverna Averna, Foo kafé, Auktionsverket Kulturarena, Butcher’s Market, Kafé Magasinet, Levantine, Lounge(s), Olssons Vin, Prime Grill, Tacos & Tequila, Tyska Bron, Champagneria

Hade 2018 en omsättning på drygt 219 miljoner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS