Tomas Tranströmer, Edith Södergran, Katarina Frostenson, Cal Michael Bellman, Athena Farrokhzad och Gunnar Ekelöf är några av de poeter som medverkar i "Svensk poesi".
Tomas Tranströmer, Edith Södergran, Katarina Frostenson, Cal Michael Bellman, Athena Farrokhzad och Gunnar Ekelöf är några av de poeter som medverkar i "Svensk poesi".

Kvinnor tar plats i tung diktsamling

Det har getts ut gott om lyrikantologier över åren. Men den mäktiga "Svensk poesi" skiljer sig från tidigare samlingar. Här får kvinnliga diktare ett betydligt större utrymme.

ANNONS
|

Med sina två kilo är "Svensk poesi" en av årets tyngsta böcker, bokstavligen talat. Även innehållsmässigt är det en maffig historia. Mellan pärmarna ryms 1500 år av svensk dikt, från runskrifter till Athena Farrokhzad.

Det har tagit författaren och poesiforskaren Niklas Schiöler och litteraturvetaren Daniel Möller tre år att sammanställa den väldiga boken.

- Men förutsättningen för att vi skulle klara av uppdraget har varit att vi arbetat med poesi i decennier, säger Niklas Schiöler.

På bokens baksida konstateras att man riktar sig till både poesientusiaster och nybörjare. Men trots det breda anslaget kan redaktörerna säkerligen räkna med kritik från lyrikvänner som saknar somliga namn. I så måtto är antologimakande ett omöjligt uppdrag.

ANNONS

- Vi ska absolut erkänna att det finns väldigt många starka poeter som inte fått plats i den här antologin, som ändå är väldigt generös med sina dryga 1000 sidor. Men här finns tillräckligt med god poesi, säger Niklas Schiöler.

Genom åren har det getts ut flera ambitiösa poesiantologier i Sverige. Litteraturhistorikern Lars Gustafssons "Svensk dikt" ansågs länge som ett standardverk. "Levande svensk poesi" från 1996 fick emellertid kritik för att den omfattade så pass få kvinnor.

I "Svensk poesi" är de kvinnliga poeterna betydligt mer välrepresenterade. Bland de senaste decennierna är de till och med i majoritet. Från äldre tider uppmärksammas närmast helt okända namn som Ebba Maria De la Gardie och Greta Giädda.

- Letar man lite under ytan så finns det kvinnliga poeter från tidigare århundraden. Det är en fråga om att vilja se. En del namn har, även under 1900-talet, blivit orättvist bortglömda och dem har vi velat lyfta fram.

Räknat till antalet sidor är Carl Michael Bellman den poet som ägnas störst utrymme. Även Gustaf Fröding, Erik Johan Stagnelius och Esaias Tegnér får gott om plats. Under 1900-talet har Edith Södergran, Gunnar Ekelöf och Tomas Tranströmer störst representation.

- Det känns ganska okontroversiellt, säger Niklas Schiöler.

ANNONS

Finns det något som kan ses som kontroversiellt med boken?

- En så pass tjock och påkostad bok med poesi är kontroversiell i sig i en tid när informationen smattrar och man bara hinner med klichéer. Men vi behöver nog ett mer eftertänksamt, nyanserat och mångsidigt språk som tvingar oss att justera våra personliga antenner.

Fakta: "Svensk poesi"

Antologin "Svensk poesi" omfattar nästan 200 poeter och 650 dikter. Tidsmässigt spänner den över 1500 år. Boken väger nästan två kilo och rymmer lite drygt 1000 sidor. Redaktörer är Daniel Möller och Niklas Schiöler. Bland de medverkande märks Biskop Thomas (1300-talet), Lucidor och Israel Kolmodin (1600-talet) Esaias Tegnér och Anna Maria Lenngren (1700-talet) August Strindberg och Johan Ludvig Runeberg (1800-talet) Edith Södergran, Karin Boye, Maria Wine, Bo Setterlind, Birgitta Trotzig, Erik Beckman, Bodil Malmsten, Kristina Lugn, Bruno K Öijer, Ann Jäderlund, Aase Berg och Johannes Anyuru (1900-tal).

ANNONS