Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinnor gifter sig visst med lägre utbildade

I sin söndagskrönika (18/11) menade GP:s kulturchef att män spelar TV-spel eftersom klassisk manlighet inte längre står högt i kurs. Läkaren och professorn Agnes Wold håller inte med: "Vår mänskliga intelligens har utvecklats för att vi ska kunna anpassa oss när livsmiljön ändras."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Björn Werner skriver i sin krönika i GP (18/11) om hotet mot de svenska lågutbildade männen. De kommer att bli över - när unga kvinnor söker efter en partner ratar de nämligen sådana män. Det visar forskningen helt entydigt, enligt Bo Rothstein, som citeras i krönikan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Red dead redemption erbjuder virtuell manlig lycka

Det låter oroande. Redan 1990 hade svenska kvinnor passerat svenska män i utbildningsnivå. Och klyftan bara ökar. Av dem som är födda 1980 har lite mer än 60 procent av kvinnorna påbörjat någon typ av högskoleutbildning, mot drygt 40 procent av männen. Om kvinnor skulle rata män med lägre utbildning än de själva, skulle mängder av män med låg utbildning få leva ensamma och barnlösa.

Nu är det lyckligtvis inte så. En avhandling utgiven 2017 från Sociologiska institutionen på Stockholms universitet ger lugnande besked. Forskaren Margarita Chudnovskaya har undersökt samtliga svenska universitetsutbildade personer födda de tre första åren i början på varje decennium, alltså 1940-42, 1950-52, 1960-62 och 1970-72. Hon har tagit reda på om de har barn eller inte och i så fall vilken utbildningsnivå den andra föräldern har.

Hos dem som föddes på 1940-talet tycks Rothsteins modell stämma. Av de högutbildade kvinnorna är 40 procent barnlösa, medan 31 procent fått barn ihop med en högutbildad partner och bara 27 procent med en man med lägre utbildning.

Bland de manliga högutbildade 40-talisterna är mönstret det omvända: 50 procent har barn med en lägre utbildad partner, 28 procent med en högutbildad, medan 21 procent är barnlösa.

Agnes Wold.. Bild: Caroline Holmgren

Men i takt med att kvinnorna ångat förbi männen i på universiteten har också familjemönstren med tiden ändrats och är nu spegelvända mot hur de var förr. Bland högutbildade kvinnor födda 1970-72 är bara 15 procent barnlösa, ungefär samma andel som bland svenska kvinnor i allmänhet. Och fler än 50 procent har skaffat barn med en lägre utbildad man, medan 31 procent har barn med en högutbildad partner.

Männen har gjort den omvända resan. Vanligast bland högutbildade manliga 70-talister är att ha barn ihop med en högutbildad kvinna (47 procent), medan 30 procent bildat familj med en lägre utbildad kvinna och 23 procent är barnlösa.

En svensk man behöver alltså inte oroa sig för att bli ensam och barnlös bara för att kvinnorna passerat honom i utbildningsnivå. Han har god chans att bilda familj och få barn med en universitetsutbildad kvinna. Hon ratar nämligen inte män med lägre utbildning. Hon har i stället inrättat sig efter nya omständigheter där kvinnor i genomsnitt är bättre utbildade än män.

Konstigt hade det ju varit annars. Vår mänskliga intelligens har utvecklats för att vi ska kunna anpassa oss när livsmiljön ändras. Det är därför vi erövrat planeten. En högutbildad kvinna är inte dummare än sina förmödrar och kommer därför att hitta en lämplig partner. Utbildning har hon ju själv, så hon tittar nog efter andra egenskaper hos den blivande fadern till sina barn.