Många delar av kulturbranschen växer runt om i Norden.
Många delar av kulturbranschen växer runt om i Norden. Bild: Paul Wennerholm/TT

Kvinnor dominerar bland nordiska kulturskapare

I Norden jobbar allt fler med kultur, visar en ny rapport av Kulturanalys Norden. Majoriteten av kulturskaparna är kvinnor.
– Det finns stora likheter mellan de nordiska länderna, säger Joakim Boström Elias, verksamhetschef på Kulturanalys Norden.

ANNONS
|

Kultursektorn växer i Norden. I en ny rapport sammanställd av Kulturanalys Norden vid Myndigheten för kulturanalys framgår att antalet kulturskapare i Norden växte med nästan sju procent mellan 2014 och 2019. Kulturskapare definieras i rapporten som alla som jobbar inom den kulturella eller kreativa näringen. I alla nordiska länder utom Norge är det fler kvinnor än män som arbetar som kulturskapare, även om skillnaderna är små.

– Det är en ganska jämställd bransch, säger Joakim Boström Elias, verksamhetsledare för Kulturanalys Norden.

Joakim Boström Elias är verksamhetsledare på Kulturanalys Norden, som har sammanställt rapporten ”Den kulturella och kreativa arbetsmarknaden i Norden”
Joakim Boström Elias är verksamhetsledare på Kulturanalys Norden, som har sammanställt rapporten ”Den kulturella och kreativa arbetsmarknaden i Norden” Bild: Beatrice Törnros

År 2019 utgjorde kvinnor 54 procent av kulturskaparna i Sverige. Anledningen till skillnaderna undersöks inte i rapporten, men Joakim Boström Elias tror att det kan handla om traditionella yrkesroller.

ANNONS

LÄS MER: Utredning: Mer krävs för jämställda inkomster

– Mycket av det som är kulturella och kreativa näringar finns i tjänste- och servicesektorn och inte inom tillverkning och industri. Där det finns en traditionell könsuppdelning.

Unikt för Sverige är att det är det enda landet i Norden där det finns fler kvinnor än män i chefspositioner.

– Det är någonting som sticker ut, säger Joakim Boström Elias.

LÄS MER: Kulturrådet ändrar kritiserad formulering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS