Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anna Svanberg, TT
Bild: Anna Svanberg, TT

Kvällens startfält dignar inte över av talang

GP:s Jan Andersson är på en håglös Melodifestival i Karlstad bland pårökta Teletubbies med ansiktsmasker och enhörningshorn i pannan.

Så var den tillbaka igen. Melodifestivalen. Tävlingen som aldrig dör. Som vi älskar att hata och hatar att älska. Skulle gärna säga att den känns vassare och starkare än någonsin. Men det är fult att ljuga.

Alltså kan jag inte med gott samvete påstå att Karlstad, första anhalt för årets stora Melodifestivalturné, är på tårna och går all in på denna sin fjärde festival. Efter att ha arrangerat två deltävlingar och det onödiga kors Christer Björkman spikat ihop för mänskligheten att bära – Andra chansen – känns Karlstad nästan lite trött på all uppmärksamhet.

Visst har man draperat Stora torgets stolta statyer av Gustaf Fröding och Nils Ferlin i varsin rosa fjäderboa. Från ljustavlorna på gågatan skiner Linda Bengtzing mot oss och de mest Mellomaxade butikerna har blåst upp några ballonger i de officiella färgerna blålila, rött, orange och lös-i-magen-gult. Men lite håglöst känns det allt.

Karlstad kommun har ändå betalat 900 000 kronor till de officiella arrangörerna Live Nation och Blixten & co för att få stå värd för årets första deltävling, och som tack finns knappt 20 värmlänningar på torget när en ansträngd eventledare sent på eftermiddagen försöker skapa entusiasm för sitt schlagerquiz.

Å andra sidan. It takes two to tango, och inte fasen har Christer Björkman och SVT bjudit upp till dans direkt. Kvällens startfält dignar inte över av talang, om vi säger så. Det dignar faktiskt inte alls.

Det är alltid vanskligt att tippa de här deltävlingarna, jag vet att tillförlitligheten hos oss yrkestyckare är i nivå med trovärdigheten hos Donald Trump, men om det faktiskt går att slå fast något om kvällens första delfinal så är det med vilken dualitet och inre motsättning som SVT faktiskt tar sig an den här uppgiften.

Å ena sidan är Melodifestivalen ett fantastiskt tv-program, och jag menar verkligen det, Christer Björkman omger sig med fullblodsproffs och så länge vi snackar ljud, ljus, klipp och kameraåkningar håller sändningarna världsklass. Inget snack om saken.

Å andra sidan måste SVT fylla sin supersändning med vettigt innehåll, annars faller hela programmet handlöst över branten och rätt ner i avgrunden. Jag hoppas vid gud att programledaren David Lindgren och hans sidekick Fredrik "Fab Freddie" Svensson får ett genomarbetat och roligt manus att jobba med, för jag har sett kvällens bidrag och de flesta av låtarna håller inte ens måttet för kravlös lördagsunderhållning.

Norska Kamferdrops anemiska ballad, Solen lever kvar hos dig, är som en psykedelisk skogsvandring bland figursågade träd och pårökta Teletubbies med ansiktsmasker och enhörningshorn i pannan.

Är ni med så långt har ni troligen även stånkat er igenom den hungrige livsnjutaren Edward Bloms kuplett. Den går tyvärr inte att beskriva i ord. Men säg såhär, om vi skickar det här bidraget till Eurovision i Lissabon kommer upphovsmannen Thomas G:sons glansfulla karriär som låtskrivare att vara lika rökt som den där glaserade spädgrisen Edward Blom sjunger om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.