Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kurdo Baksi: Kurdo Baksi: Sluta dalta med despotiska stater

På Göteborgs stadsbibliotek uppmärksammas i dag Gui Minhai och Dawit Isaak under Fängslade författares dag. Men om vi vill se dem fria är det dags för högljudd och synlig svensk diplomati, skriver journalisten och författaren Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag överlämnar Sveriges kulturminister Amanda Lind Svenska PEN:s Tucholskypris till den svenske förläggaren, poeten och göteborgaren Gui Minhai, 55, i Stockholm. I och med att Gui Minhai är frihetsberövad kommer det stå en tom stol i hans namn under prisceremonin.

Motiveringen sammanfattar tydligt varför Gui Minhai nu lever isolerat i en fängelsehåla i Kina utan rätt till familjebesök, advokat eller åtalspunkt.

LÄS MER: Kina hotar Sverige inför prisutdelning till Gui Minhai

"Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet."

Det fina yttrandefrihetspriset har retat gallfeber på den kinesiska staten som kräver av Svenska PEN att omedelbart dra tillbaka Tucholskypriset. Men det senaste angreppet på Gui Minhai är också obehagligt på ett annat sätt: Kinas ambassad hotar öppet Svenska PEN som "kommer att drabbas av konsekvenserna av sina egna handlingar".

LÄS MER: Gui Minhai får pris av Svenska PEN

Jag har i decennier följt despotiska stater som Turkiet, Eritrea och Iran, men aldrig har jag hört att dessa stater krävt att Tucholskypriset ska dras tillbaka. Än mindre har dessa stater hotat Svenska PEN när deras medborgare belönats med yttrandefrihetspriser.

Visst har Kina det stora ansvaret för att ha kidnappat och låst inne Gui Minhai i mer än fyra år, men den svenska tysta diplomatin är också skyldig

Men i dag är det inte bara i Stockholm som Gui Minhai uppmärksammas. På Stadsbiblioteket vid Götaplatsen, närmare bestämt på Trappscenen, ordnar Svenska PEN i samarbete med bland annat Bokmässan i Göteborg en afton för att uppmärksamma de frihetsberövade göteborgarna Gui Minhai och Dawit Isaak. Jag ser fram emot att läsa två av Gui Minhais dikter skrivna i fängelset och som ingår i hans diktsamling som utkommer på hans nästa födelsedag den 5 maj.

Visst har Kina det stora ansvaret för att ha kidnappat och låst inne Gui Minhai i mer än fyra år, men den svenska tysta diplomatin är också skyldig till hans lidande precis som i fallet Dawit Isaak.

Trots att Dawit varit i fängelse i arton år i Eritrea ägnar sig Sverige åt den svenska tysta misslyckade diplomatin.

LÄS MER: Schibbye tror på Dawit Isaaks frihet

Nej, nu är det dags för högljudd och synlig svensk diplomati ifall vi vill se göteborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai bland oss igen. Är det inte märkligt att ingen av Sveriges tidigare och nuvarande utrikesministrar besökt vare sig Dawit Isaak eller Gui Minhai i fängelserna i Eritrea och Kina? Det är ännu märkligare att ingen i de eritreanska och kinesiska beskickningarna förklarats persona non grata.

Kom igen, Sverige! Sluta dalta med despotiska stater som straffar våra medborgare bara för att de har använt sig av sin yttrandefrihet!