Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kunskapsdigert och briljant om Moberg

Johan Werkmäster läser och lär av Jens Liljestrands Mannen i skogen, den första heltäckande biografin om Vilhelm Moberg.

Biografi

Jens Liljestrand

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg

Bonniers

Kanske var sommaren 1947 lika het och regnfattig som den vi fått uppleva i år. Vilhelm Moberg närmade sig 50-årsåldern. Han var familjefar med fem barn, tillika en av Sveriges mest framgångsrika författare med romansuccéer som Raskens, Rid i natt! och Soldat med brutet gevär bakom sig. För att inte tala om alla publikdragande pjäser, skrivna för både scen och radio.

Men nu hade han hamnat i konstnärlig stiltje och beslutat att bli jordbrukare på heltid på en gård i norra Roslagen. Det sket sig, som man säger. I september skrev han till vännen Eyvind Johnson: ”Det har inte varit en sån torka på 100 år. Naturen har varit så förbränd, att man inte har haft någon glädje av den.”

Ovanstående står att läsa i författaren, litteraturvetaren och kulturskribenten Jens Liljestrands nya bok Mannen i skogen – en ytterst ambitiös biografi på över 700 sidor om Vilhelm Moberg. Den täcker in allt väsentligt från födelsen i ett soldattorp i Småland 1898 till självmordet 1973. I barndomen skrev han sina första berättelser med kolbitar från eldstaden; blyertspennor var för dyra. Så småningom blev han rik som ett troll och bosatte sig i skatteparadiset Schweiz.

Vilhelm Moberg, författare.. Bild: Ragnhild Haarstad / TT
Vilhelm Moberg, författare.. Bild: Ragnhild Haarstad / TT

Liljestrand lägger mest tyngd på och uttrycker sig bäst om Mobergs främsta litterära verk: Din stund på jorden, Berättelser ur min levnad samt – naturligtvis – utvandrarserien som han skrev sin doktorsavhandling om 2009. Detta nationalepos (måste man väl kalla det) i fyra band inleddes 1949 med romanen Utvandrarna och avslutades ett decennium senare med Sista brevet till Sverige. Det har nog aldrig riskerat att glömmas bort men fick utan tvekan nytt liv på 1990-talet när Benny Andersson och Björn Ulvaeus med sin musikal Kristina från Duvemåla tolkade romanerna.

Det som möjligen kan vara ett problem med den uppgift som Liljestrand tagit sig an, är att han inte kan nöja sig med att beskriva höjdpunkterna i Mobergs karriär. Nej, i den första heltäckande biografin om mannen och verket måste givetvis allt vara med: uppväxten, de kämpiga åren som frilansjournalist och kåsör i olika landsortstidningar och det ena med det andra, inklusive det kanske största misstaget Moberg gjorde i sitt liv – att engagera sig i Kejneaffären och andra rättsröteaffärer, vilket tömde honom på kraft och fick honom att försumma sitt eget författarskap.

Omslag till Mannen i skogen..
Omslag till Mannen i skogen..

Allt är naturligtvis inte särskilt intressant, det tycker knappast Liljestrand heller – men inget kan uteslutas. Man skulle också kunna invända att innehållsreferaten ibland blir för långrandiga. Å andra sidan finns det en poäng med att man inte redan ska behöva vara bekant med Mobergs verk för att ha utbyte av biografin.

Vid fyllda 30 år hade Moberg aldrig varit utanför Sveriges gränser. Under senare delen av sitt liv blev han en rastlös globetrotter som levde utomlands i åratal – ständigt på flykt från fosterlandet och, i viss mån, sig själv. Detta är något, liksom mycket annat, som jag lär mig i förbifarten när jag läser Liljestrands kunskapsdigra och stilistiskt briljanta biografi över nationalikonen Vilhelm Moberg. Det finns knappast särskilt mycket att tillägga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.