1/5

Kungens tal till göteborgarna: ”Ni är kända för att vara mycket lokalpatriotiska"

Många hade samlats vid tältscenen i Frihamnen när Göteborgsoperan bjöd på konsert. Hedersgästen kung Carl XVI Gustaf höll tal till göteborgarna, och möttes av en jublande publik.

Det råder en minst sagt högtidlig stämning inuti den jättelika tältscenen i Frihamnen, där publiken samlats långt innan Göteborgsoperans fest- och galakonsert börjat. Det är kanske inte så konstigt med tanke på vem konsertens hedersgäst är: Kung Carl XVI Gustaf, i troget sällskap av drottning Silvia.

Det är ett imponerande program som Göteborgsoperan satt ihop, med akter från såväl ”Den flygande holländaren”, ”Carmen” och dansföreställningen ”12 songs +” tillsammans med sångerskan Ane Brun.

Många är säkert här för musiken, men minst lika många vill få en skymt av Sveriges statschef. När män i kostymer och mörka glasögon börjar gå upp för den skymda scentrappan bildas snabbt en mur av människor med telefonkameran i högsta hugg. Men de får vänta ett tag, för innan Carl XVI Gustaf kliver upp på scenen för att hålla sitt tal tittar Marianne Mörck fram för att hälsa välkomna, och möts av en högljudd applåd. ”Jag är en riktig göteborgare som ni vet”, påminner hon innan hon lämnar scenen.

Konferencier Lotta Lundgren välkomnar Carl XVI Gustaf

Därefter är det dags för ”En musikalisk hyllning till Göteborg” med musik från bland andra Evert Taube och Lasse Dahlqvist, innan programmets riktiga konferencier Lotta Lundgren kliver in och hälsar publiken välkommen en andra gång. Hon berättar historien om hur Göteborg fick sitt namn efter några mindre lyckade förslag (där Gotenburk får sägas ta priset), för att sedan presentera det alla väntar på: Sveriges kung, som gör sig i ordning för att tala till en exalterad publik.

– Kära göteborgare, äntligen får drottningen och jag vara med och fira ert 400-årsjubileum. Det passar faktiskt ganska bra att just ert jubileum sammanfaller med att vi även uppmärksammar att Sverige varit en självständig nationalstat i 500 år, och att jag dessutom har varit kung i 50 år, säger Carl XVI Gustaf och möts av publikens applåder.

Han fortsätter talet med att hylla staden och dess invånare:

– Grundandet av Göteborg var en viktig milstolpe i Sveriges historia. Det är ni göteborgare som har stått för utvecklingen sedan dess. Ni är kända för att vara mycket lokalpatriotiska, och det har ni helt rätt att vara. Ni har bidragit med mycket av det som format Sveriges välstånd och kultur.

– Grattis till Göteborg och all lycka till i framtiden, avslutar kungen sitt tal till en publik i extas.

Publiken om kungen tal: bra och balanserat

Alice Hahnsson sticker ut från folkmassan i sin färgglada klänning, en Sverige-flagga över axlarna och de gulblå solglasögonen. Det råder ingen tvivel om hennes känslor.

– Jag är här för att fira kungen som suttit 50 år på sin tron och att Göteborg grundades för 402 år sedan. Solen skiner och vi firar livet.

Bor du i Göteborg?

– Jag bor i Göteborg och jag älskar Göteborg. Sverige och Göteborg gav mig allting, jag träffade min kärlek här, jag fick mina barn här och fick lära mig språket. Jag känner mig jättetacksam.

Alice Hahnsson är på plats för att fira Göteborg och att Kung Carl XVI Gustaf suttit 50 år på tronen. Bild: Maria Steen
Alice Hahnsson är på plats för att fira Göteborg och att Kung Carl XVI Gustaf suttit 50 år på tronen. Bild: Maria Steen

Gun Louise Hogmalm Ryderstam och Jan Ryderstam är också på plats vid tältscenen.

– Vi är här för att fira Göteborgs 400-årsjubileum och få höra vad vår kung har att förtälja om vår historia. Det är väldigt roligt att han och drottningen har kommit ner, säger Gun Louise Hogmalm Ryderstam.

Vad tyckte ni om hans tal?

– Jag tyckte att det var ett väldigt bra tal, väldigt balanserat. Han har sån humor kungen, man märker att han har förberett sig och att han tycker om att vara här, det är jätteroligt. Han får gärna komma fler gånger, säger Gun Louise Hogmalm Ryderstam.

Gun Louise Hogmalm Ryderstam och Jan Ryderstam är båda historieintresserade och var på plats för att lyssna på kungens tal. Bild: Maria Steen
Gun Louise Hogmalm Ryderstam och Jan Ryderstam är båda historieintresserade och var på plats för att lyssna på kungens tal. Bild: Maria Steen

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Här möter Patti Smith fansen i Nordstan: ”Alltid älskat staden”

LÄS OCKSÅ: Recension: Deki Alem, Jubileumsfestivalen, Kajskul 105

LÄS OCKSÅ: Svettigt och svängigt på Jubileumsfestivalens dans- och schlagerfest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.