Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kung Carl XVI Gustaf  är bekymrad över den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Bild: Johan Nilsson/TT
Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Bild: Johan Nilsson/TT

Kungen överväger att ändra Akademiens stadgar

Kung Carl XVI Gustaf skriver i ett uttalande att han kommer att överväga behovet av att komplettera stadgarna för Svenska Akademin. Bland annat gällande rätten till utträde.

"De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand.", skriver kungen i ett uttalande på Hovets hemsida.

Svenska Akademiens stadgar fastställdes av Gustav III 1786 och kungen skriver att det är hans bestämda uppfattning att Monarken disponerar över stadgarna.

Uttalandet kommer efter de senaste dagarnas turbulens där tre av Akademiens ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund meddelat att de inte längre kommer att delta i Akademiens arbete.

Åtta av de ledamöter som röstat mot uteslutning av en av Akademiens ledamöter skulle ha träffats på onsdagen för att diskutera förtroendet för ständiga sekreteraren Sara Danius.

Läs MER: Krismöte om Sara Danius

Men ledamoten Sture Allén sa i TV4 på onsdagsmorgonen att mötet ställts in.

– Det blir inget möte. Det har klarat ut sig ändå, sa han i programmet Malou efter tio.

Allén förklarade detta med att Anders Olsson, nuvarande direktör i Svenska Akademien, redan haft ett sammanträde med Kungen, något som varit målet med de åtta ledamöternas möte.

I nuläget står 5 av Akademiens 18 stolar tomma, vilket närmar sig gränsen för hur många ledamöter som behöver vara närvarande för att Akademien ska kunna fatta beslut om nya ledamöter.

LÄS MER: Gustav III:s magi snart som bortblåst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.