Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturskolor missar miljoner efter slarv

Kulturskolorna i Bergsjön, Kortedala och Tuve-Säve får inte vara med och dela på de sex extra bidrags- miljoner som kulturnämnden beslöt om tidigare i år. De har inte skickat in sina ansökningar i tid.
Kulturförvaltningens fördelningsförslag ligger redan klart och har skickats ut inför kulturnämndens sammanträde 24 maj. Enligt förslaget kommer 18 av 21 stadsdelar att få dela på sex miljoner kronor. Tre blir utan. Enligt handläggare Ann Hatteböl kom till exempel Kortedala kulturskolas ansökan in så sent som i förra veckan och finns därför inte med i förslaget. Sista ansökningsdag var 13 april.
- Vi har lagt fram en handling och godkänns den i nämnden finns det inga pengar kvar. Det skulle förvåna mig om nämnden tar hänsyn till ansökningar som inte finns, säger Kennet Johansson, förvaltningschef på kulturförvaltningen.
Tidigare i år beslöt kulturnämnden om ett utökat kommunbidrag på sex miljoner kronor för att göra kulturskolorna runt om i staden bättre. Samtidigt antogs riktlinjer för stödet som är tänkt att bredda utbudet av ämnen, verka för att nå fler barn och ungdomar, till exempel barn med funktionshinder och kunna användas till sommarkulturskolor, resor, uppvisningar och utbyten.
De sex miljoner kronorna skulle också fördelas av kulturnämnden och inte av stadsdelsnämnderna själva, ett beslut som inte varit populärt ute i stadsdelarna enligt Ann Hatteböl.
- Vi har haft oändliga diskussioner med nätverket av kulturskolechefer sedan november förra året och försökt att hålla dem informerade om hur vi tänker. Jag kan inte förstå att några har missat ansökningsdatumet, säger hon.
På grund av tidsbrist har stadsdelarna fått möjlighet att komplettera sin ansökan med det nödvändiga beslutet i den egna stadsdelsnämnden om att söka pengar till kulturskolan. Senast 29 juni skall ett nämndbeslut eller ett protokollsutdrag skickas till förvaltningen. Utan ett sådant blir det inga pengar om nu kulturnämnden beslutar så i nästa vecka.
Susanna Hanson, rektor för Kortedala kulturskola, beklagar att de var sena med sin ansökan och förklarar det med att hon är ny på uppgiften sedan januari.
- Vi har inte förstått alla turerna och missat ansökningstiden. Nu har vi skickat in vår ansökan och bett om att få behandlas i efterhand, säger hon.
Enhetschef Lars Kindblom, Kulturskolan i Tuve-Säve, meddelar att de kommer att skicka in sin ansökan vilken dag som helst.
- Kulturskolan har fått nya lokaler och vi är ännu inte klara med vår ansökan. Vi får hoppas att den accepteras ändå, säger Lars Kindblom som tänker söka pengar för att utveckla områden inom kulturskolan som inte är musik, till exempel mode och design och keramik.
Flera stadsdelar meddelar att de vill öka tillgängligheten för barn med funktionshinder inom drama och bild. Majorna söker pengar för dansverksamhet särskilt riktade till pojkar och Lärjedalen vill erbjuda musikdramatik med inriktning på unga flickor. Gunnared tänker sig ett lajvspel om Angered i framtiden om de får pengar och både Tynnered och Kärra-Rödbo vill jobba med cirkus. Biskopsgården planerar samarbete med Backa teater, Backa en sommarkulturskola.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.