Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kulturprofilen hade nära band till Svenska Akademien under många år. I höstas avbröt Akademien all kontakt med mannen och ströp alla bidrag. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kulturprofilen åtalas för våldtäkt

Den så kallade Kulturprofilen åtalas för två fall av våldtäkt. Det beslutade åklagaren på tisdagen.

Åtalet gäller två våldtäkter som ska ha ägt rum under 2011 mot en kvinna i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta personen och ett flertal vittnen.

– Jag tycker att det är tillräckligt bra bevisning för att väcka åtal, men sedan är det ju tingsrätten som dömer målet, säger kammaråklagare Christina Voigt till GP.

Bevisningen består av sju vittnesmål och anteckningar. Ingen teknisk bevisning.

– Det är någon form av anteckningar från ett besök som målsäganden gjorde på en mottagning, men den tyngsta bevisningen är vittnesuppgifterna.

Vad säger den misstänkte?

- Han förnekar.

"Förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt"

Advokat Elisabeth Massi Fritz, företräder den målsägande kvinnan, hon skriver i ett sms till DN:

"Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt."

Den anklagades advokat, Björn Hurtig, säger till SVT:s Kulturnyheterna:

– Min klient är både bestört och uppgiven. Det är ett oerhört slag att få den här typen av åtal riktat mot sig. Det här är påstådda gärningar långt tillbaka i tiden. Påstådda gärningar där det saknas teknisk bevisning.

Förundersökningen mot Kulturprofilen har pågått sedan i december efter att 18 kvinnor vittnat i Dagens Nyheter om sexuella övergrepp och trakasserier. Flera av av kvinnorna polisanmälde sedan mannen.

LÄS MER: Akademien uppmanades att polisanmäla

I mars lades delar av förundersökningen ned för ett antal händelser som ska ha inträffat mars 2013–april 2015. Åklagaren motiverade det med att några brott har hunnit preskriberas och att i några fall hade det inte gått att bevisa vad som hänt.

LÄS MER: Delar av utredningen mot Kulturprofilen läggs ner

Samtidigt fortsatte utredningen för de delar där misstankar om brott fanns kvar. Det är det som nu lett till att kulturprofilen åtalas.

Förundersökningen är nu avslutad.

Åklagaren Christina Voigt tror att det blir rättegång först efter sommaren.

Bakgrund: Fallet kulturprofilen

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien har beslutat att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius anlitade en advokatbyrå för att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

I april meddelade Akademien att: "Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets."

Akademien meddelade också att det, vid sidan av utredningen, har framkommit att man i december 1996 tog emot ett brev där avsändaren uppmärksammade Akademien på misstänkta sexuella övergrepp som ska ha skett i samband med den så kallade kulturprofilens verksamhet.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.