Kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) besöker konstmuseet tillsammans med kommunalrådet Helene Odenjung (L).
Kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) besöker konstmuseet tillsammans med kommunalrådet Helene Odenjung (L). Bild: Anders Ylander

Kulturnämnden arbetar aktivt för göteborgarna

I en text om kulturpolitisk styrning och konstnärlig frihet beskrev David Karlsson kulturnämnden i Göteborg som defensiv och passiv. Nu får han svar av nämndens ordförande, liberalernas Ann Catrine Fogelgren.

ANNONS

David Karlsson skriver att kulturnämnden saknar styrning och menar att nämnden är passiv och defensiv. Som exempel på detta tar han upp att inga kulturinstitutioner kommer att byggas inför 400-årsjubileet och att detta delvis beror på att staden och regionen är på kollisionskurs i kulturfrågorna. Därför vill jag gärna uppdatera David Karlsson om hur kulturnämnden aktivt och engagerat arbetar för kulturen i Göteborg.

Det är Göteborg & Co som är ansvarig för stadens 400-årsfirande och kommunfullmäktige som har satt upp kostnadsramen. Kulturnämnden har dock genom aktiv politisk styrning fattat ett antal beslut för att utveckla stadens befintliga kulturella infrastruktur.

ANNONS

I ett årtionde har frågan om nya magasin för stadens samlingar diskuterats och nu är äntligen beslutet fattat och planeringen för magasinen är i full gång. Magasin är inte en publik inrättning men synnerligen viktig för att stadens samlingar, som är göteborgarnas, inte längre ska fara illa i lokaler som är utdömda och där föremål förstörs.

Stadens Sjöfartsmuseum byggs om och till, det 1100 m2 stora akvariet har nu börjat ta form och 2022 öppnar museet igen med flera nya utställningar.

Strax före sommaren tog kulturnämnden beslut gällande om- och tillbyggnad av Göteborgs Konstmuseum, ett av norra Europas främsta museum för bildkonst med en ovärderlig konstsamling. Kulturnämnden ansvarar också för byggnationen av det nya kulturhuset i Bergsjön som kommer att invigas 2022, och i Backa planeras ett nytt kulturhus som även kulturnämnden ansvarar för.

Göteborgs kulturnämnd har till stora delar ett gott samarbete med Västra Götalandsregionen.

Göteborgs kulturnämnd har till stora delar ett gott samarbete med Västra Götalandsregionen. Tillsammans finansierar vi ett antal olika kulturarrangemang såsom, Dans- och teaterfestivalen, konstbiennalen GIBCA, ICORN – fristadskonstnärer, och nu senast ansökte regionen ihop med kommunen och akademin om att Göteborg ska bli en av UNESCOs kreativa städer inom litteratur. Ett nytt avtal mellan staden och regionen för stadens museer och Stadsteatern håller på att förhandlas fram och ett beslut väntas kommunstyrelsen och regionstyrelsen komma fram till under hösten.

ANNONS

Detta är ett axplock av det som kulturnämnden arbetar med, för att alla göteborgare och besökare ska erbjudas ett kvalitativt, inspirerande och spännande kulturliv.

LÄS MER:Göteborg saknar kulturpolitisk styrning

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS