Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen i Göteborg, med Helene Odenjung (L) längst fram. Elisabet Lann (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M) i bakgrunden.  Bild: Robin Aron
Alliansen i Göteborg, med Helene Odenjung (L) längst fram. Elisabet Lann (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M) i bakgrunden. Bild: Robin Aron

Kulturnämnden får inga pengar – nya sparkrav väntar

Det blir inga extra pengar till kulturnämnden. Det beslutade kommunstyrelsen under onsdagen. Det blir nu upp till kulturnämnden att hitta besparingar, så att ekonomin för 2020 går ihop.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville skjuta till 29,7 miljoner kronor. Demokraterna ville skjuta till 5 miljoner kronor. Och eftersom Socialdemokraterna hade aviserat att de skulle lägga ned sina röster fanns en chans för oppositionen att köra över den styrande alliansen – men man lyckades inte enas om något gemensamt förslag och med det gick alliansens vilja igenom.

Det innebär att fullmäktiges budget ligger fast. Det blir inga extra pengar till kulturnämnden.

Måste hitta besparingar

– De får som alla andra nämnder hitta ett sätt att hantera det här. Det är det läget stadens nämnder har, att försöka hitta effektiviseringar och besparingar, säger Elisabet Lann, kommunalråd (KD).

Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel säger att hon hade varit beredd att rösta på Demokraternas förslag, om det var det som varit kvar i huvudvoteringen. Daniel Bernmar (V) håller med och beklagar att Demokraterna inte resonerade på samma sätt och stöttade deras förslag när det till sist stod mot förslaget att inte skjuta till några ytterligare pengar alls.

– Demokraterna har haft en hög svansföring i kulturnämnden, men här väljer de att lägga sig platt. Det är beklagligt, säger han.

Han ser med oro på konsekvenserna.

– Det här innebär att det kommer att behöva göras betydande nedskärningar. Kulturnämnden tog ju inte en fullständig budget, utan man lämnade en restpost som man nu behöver återkomma till hur man ska lösa. Men det är klart att det på ett eller annat sätt kommer att påverka verksamheten, säger han.

Gick igenom efter hård strid

Kulturnämndens budget vållade en ordentlig strid under slutet av förra året. Ett minskat anslag från kommunen centralt tvingade fram hårda neddragningar. Inför beslutet hade förvaltningen tagit fram en lista på verksamheter som det kunde skäras i. Bland annat fanns förslag om att lägga ned ett antal bibliotek.

Det hela kulminerade på ett möte den 16 december då kulturnämnden misslyckades med att komma överens om en budget för 2020, för att i stället rikta ett krav till kommunstyrelsen om mer pengar. För att klara av kravet att en budget ska finnas på plats före årsskiftet tvingades nämnden till ett extra sammanträde tre dagar senare, där man fattade beslut om en budget.

Men den är inte komplett: för att uppnå balans krävs ett tillskott på 3,6 miljoner kronor – eller en neddragning med motsvarande belopp.

LÄS MER: Budgetstrid i kulturnämnden – beslutet uppskjutet

LÄS MER: Kulturbudgeten klubbad – kulturskolan och Film i Väst bland förlorarna

LÄS MER: Kulturbudgeten saknar fortfarande pengar – skolbiblioteken kan drabbas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.