1/4

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) försvarar public service

Yttrandefrihet, public service och att starta kulturlivet. Det är några av den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotters hjärtefrågor.
– Att få igång kulturen är att få igång samhället, så det är det absolut viktigaste i nuläget, säger Gustafsdotter.

I statsminister Magdalena Anderssons (S) regering presenterades Jeanette Gustafsdotter (S) som ny kulturminister. Hon kommer närmast från branschorganisationen Sveriges Museer där hon varit generalsekreterare sedan 2019. Dessförinnan var hon vd för Tidningsutgivarna och har varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Gustafsdotter har också arbetat som journalist på SVT och TV4 och utkommit med böckerna "Murvlarnas lagbok" och "Rätt i kris".

Mariya Voyvodova är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborgs kulturnämnd. Hon ser positivt på att en socialdemokrat åter innehar kulturministerposten och hoppas att Jeanette Gustafsdotter kommer att driva frågor som rör yttrandefrihet.

– Yttrandefriheten har alltid varit en viktig fråga för Socialdemokraterna, men de senaste åren har vi sett en negativ utveckling som vill inskränka den. Därför hoppas jag att Jeanette Gustafsdotter som kulturminister gör allt som står i hennes makt för att bevara yttrandefriheten och public service, säger hon.

Vad tror du mer att Jeanette Gustafsdotter kommer fokusera på för frågor?

– Med tanke på hennes bakgrund tror jag att hon kommer jobba mycket med att göra kultur tillgänglig för alla i landet. Förmodligen kommer hon satsa på att barn och unga ska få tillgång både till kultur och eget skapande.

”Att få igång kulturen är att få igång samhället”

Jeanette Gustafsdotter vidhöll själv under regeringens presskonferens på onsdagsmorgonen att försvaret av public service ligger henne varmt om hjärtat. ”Det är allvar nu”, sa hon angående att oberoende medier är hotade ”i världen, i Europa och i Sverige”,

Till GP säger Jeanette Gustafsdotter att hennes primära fokus den första tiden är att få igång kulturen efter coronapandemin.

– Att få igång kulturen är att få igång samhället, så det är det absolut viktigaste i nuläget, säger hon.

Gustafsdotter säger sig också vara beredd på att ta de debatter som vanligtvis brukar falla på kulturministern.

– Jag är beredd på det, och jag tror att debatten kommer handla om allt från hur kulturen har kommit igång, vilka åtgärder som behövs framöver när det gäller pandemin, mediestödet, men också det fria ordet.

Museichefen positiv

Britta Söderqvist är avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall. Hon är också styrelseledamot i Sveriges Museer, där hon har arbetat med Jeanette Gustafsdotter i lite drygt två och ett halvt år. Britta Söderqvist menar att Jeanette Gustafsdotter där har varit en samlande kraft och en inkännande ledare.

– Jeanette har en väldigt bred bakgrund från både media och kultur, men jag kan bara prata om henne i egenskap av generalsekreterare för Sveriges Museer. Där har hon varit väldigt skicklig och haft en bra fingertoppskänsla. Jag har ett väldigt stort förtroende för henne och hoppas att hon fortsätter ha museifrågor högt på agendan, säger hon.

Vidare lyfter Britta Söderqvist fram Jeanette Gustafsdotters arbete under coronapandemin.

– Nu under pandemin har Jeanette verkligen varit viktig och arbetat för att lyfta frågor som är viktiga för alla Sveriges museer, oavsett om de är stora eller små eller vart i Sverige de ligger. Hon har varit en väldigt tydlig och duktig lobbyist, så det ska bli spännande att följa henne nu när hon så att säga är på andra sidan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.