Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kulturlivet tagna på sängen av Folkhälsomyndighetens vaccinutspel

Den 29 september släpper restriktionerna men ovaccinerade personer ska ändå inte gå på teater, konserter och idrottsevenemang, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff. Beskedet har tagit Göteborgs kulturarrangörer på sängen.

Vaccinerade och ovaccinerade personer kommer från och med den 29 september att få förhålla sig till olika rekommendationer. Det berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagen.

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang, sade han då.

Men det var ett besked som Göteborgs kulturaktörer inte vara beredda på. När GP ringer upp Göteborgsoperans kommunikatör Marie Branner ber hon att få återkomma.

– Jag såg inte presskonferensen. Jag trodde inte att den skulle beröra oss utan handla om skolan, säger hon.

Det samma gäller Daniel Levin som är vd för Pustervik. Han kan inte svara på hur de ska förhålla sig till de olika rekommendationerna för vaccinerade och ickevaccinerade personer.

– Inte på rak arm. Vi får se vilken tyngd det här har och vad det innebär för oss. Vår grundinställning har varit att följa rekommendationerna, men mer specifikt om det här kan jag inte uttala mig just nu, säger han.

Remiss ute om vaccinationspass

Även Lotta Nibell som är vd över det kommunala evenemangs- och arenabolaget Got event missade presskonferensen. När GP uppdaterar henne på Johan Carlsons utspel säger hon att det är för tidigt att svara på om det kommer få några direkta effekter på Got event.

– Vi kommer lämna svar den 24 september på remissen som är ute nu om vaccinationspass. Däremot kan vi inte ta ställning eller ställa de extra kraven själva. Det är de enskilda arrangörerna som beslutar om det. Det enda evenemanget som är vårt eget är Göteborg Horse Show.

Har ni landat i ett svar på remissen?

– Nej, vi har diskuterat och vi ser positivt på det som en Plan B. Det möjliggör för mer publik men det kräver också ett handhavande med inpassering och kontroll. Det tar mer tid för publiken, driver köer och innebär mer kostnader för arrangörerna.

Vad menar du med Plan B?

– Alltså utifall de släppta restriktionerna skulle inskränkas igen, då är vaccinationspass en Plan B.

Göteborgsoperans vd Christina Björklund har tungan rätt i mun när hon pratar om de nya rekommendationerna för ickevaccinerade. Bild: Olof Ohlsson
Göteborgsoperans vd Christina Björklund har tungan rätt i mun när hon pratar om de nya rekommendationerna för ickevaccinerade. Bild: Olof Ohlsson

Exakt vilka effekter Folkhälsomyndighetens delade rekommendationer får på kulturlivet i Göteborg är alltså luddigt.

Senare under eftermiddagen återkommer dock Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan. Hon berättar att de inte kommer att stoppa någon i dörren, däremot har deras ägare, Västra Götalandsregionen, bett dem att bidra med information.

– Det personliga ansvaret ligger kvar och vi måste hjälpa publiken att ta sitt ansvar. Vi kommer att fylla våra salonger, men hjälpa folk att inte samlas i grupper. Det är den ena saken.

– Sen har vi haft en dialog med våra ägare och kommit överens om att vi i våra informationstexter ska skriva att vi önskar att våra gäster är vaccinerade när de kommer. Inte på något sätt trycka upp det i ansiktet på någon, men hjälpa till med information.

Det låter på dig som att det här är känsligt. Finns det problem med att önska att gästerna är vaccinerade?

– Vi är inget verktyg för någon. Sen är vi en del av en region och ska dra vårt strå till stacken. Men vi är en verksamhet för alla och det är jätteviktigt. Vi kommer inte sätta några gränser eller stoppa någon. Vi finns för alla, säger Christina Björklund.

LÄS MER: Joe Labero ska väcka nytt liv i Kungsportshuset

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.