Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är utmärkt att Folkhälsomyndigheten verkar ha lyssnat på branschen”, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan om Folkhälsomyndighetens remissförslag. Bild: Olof Ohlsson

Kulturlivet positiva till förslag om höjd publikgräns

Kulturlivet är positiva till Folkhälsomyndighetens förslag om att höja publikgränsen från 50 till 500 personer, och att det räcker med en meter avstånd för sittande publik.
– Det är utmärkt att Folkhälsomyndigheten verkar ha lyssnat på branschen, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan.

Ett steg i rätt riktning. Men långt ifrån tillräckligt. Så resonerar Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på arrangörsnätverket Svensk Live, om Folkhälsomyndighetens förslag på torsdagen att höja publikgränsen vid publika sammankomster och offentliga tillställningar från 50 till 500 personer.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten föreslår tak på 500 personer

– Vi ser i grunden positivt på dagens besked. Det är ett bra förslag att minska på avståndskravet från två till en meter, men det där publiktaket på 500 personer vill vi inte ha, säger Joppe Pihlgren.

Som representant för branschorganisationen Svensk Live hade Joppe Pihlgren hellre sett en flytande publikbegränsning där lokalens storlek får styra hur många som kan och får släppas in.

– En stor arena med 15-20 ingångar kan ju ta in betydligt fler personer än 500. Men, som sagt, ett steg i rätt riktning är det absolut. Det är ju så otroligt många människor som längtar efter att kunna gå på konsert igen.

”Trubbigt med gräns på 500”

Lotta Nibell är VD för Göteborgs arenabolag Got Event och hon är inne på samma sak som Joppe Pihlgren. Hon anser att det är positivt med förändring, men att taket på 500 personer är för trubbigt.

– Vi tycker inte att en fast numerär är relevant. 50 eller 500 i fel lokaler kan bli väldigt trångt men på en arena kan det till och med vara luftigt. Vårt förslag är att antalet ska anpassas till lokalen eller arenans förutsättningar, och att arrangören är den som säkerställer besökarnas trygghet. Jag menar, vi hade olika tak redan innan, vi har haft högriskmatcher inom idrotten där vi stänger en läktarsektion. Det är liksom inget främmande utan det handlar om att kunna hantera logistik, säger Lotta Nibell och fortsätter:

– Vi får analysera förslaget som kommer i slutändan, men vi hoppas de beaktar vår syn på det, jag vet att det finns kollegor i landet som resonerar likadant. Vi är en reglerad verksamhet, vi ansöker alltid om att få arrangera. Det är inget nytt och vi är vana vid att göra riskanalyser. Om man nu anser att kollektivtrafiken och andra kan hantera det här så är det så märkligt att kultur och idrott inte skulle kunna det.

Hon efterlyser också en långsiktig plan på hur branschen ska kunna komma upp i fullskalig verksamhet, under förutsättningen att smittspridningen inte ökar, och ser gärna att branschföreträdare får göra den planen ihop med Folkhälsomyndigheten.

”Har lyssnat på branschen”

Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan, hade inte möjlighet att titta på Folkhälsomyndighetens presskonferens men har fått den i stora drag sammanfattad för sig.

– Det är utmärkt att Folkhälsomyndigheten verkar ha lyssnat på branschen, som jag även sade när regeringen presenterade sitt förslag.

Om regeringen går på Folkhälsomyndighetens (FHM) förslag om att minska på avståndskravet från två till en meter mellan sittande publik, skulle Göteborgsoperan nästan kunna ta in 500 personer, vilket är FHM:s rekommendation för ett nytt maxtak.

LÄS MER: Besvikelsen efter beskedet: "Det känns helt meningslöst"

– Jag skulle bli väldigt glad om vi kunde ta in 500 personer, eller nästan så många, till vår premiär av Cabaret den 6 november. Men det är upp till våra ägare Västra Götalandsregionen som har sista ordet.

Klarar operan att ta emot 500 personer på ett smittsäkert sätt?

– Jadå. Det är inga problem för oss att ta in 500 personer med en meter emellan. Självklart ställer det högre krav på vår logistik, men vi har redan skissat på det och planerat för flera olika publiknivåer.

Går operan runt ekonomiskt om lokalen knappt är halvfull?

– Det är en svår fråga att svara kort på. Men våra största kostnader är ju fasta, de ligger där ändå, så alla pengar vi kan få in genom biljettintäkter är positivt, säger Christina Björklund.

Mer flexibelt

Björn Sandmark, VD på Göteborgs Stadsteater, tycker det är utmärkt om förslaget går i genom och man kan öppna för mer publik.

– Det är viktigt med en meters-regeln, i större salonger är det väldigt lätt, men i mindre vet jag inte hur stor skillnaden blir om man ska ha en meter fram, en meter bak och en meter på sidan. Det kan bli att vi på Backa teater ändå hamnar på 50-100 personer på sin höjd. Men för Backa handlar det mest om hur skolorna ser på saken, om man vill komma med en eller två klasser eller så. Men det ökar ju flexibiliteten och det är jättebra för oss och även branschen, säger Björn Sandmark.

Ingen direkt skillnad

Daniel Levin är VD på Pustervik och menar att beskedet är positivt för branschen, men att det inte gör någon skillnad för just Pustervik.

– Det finns säkert aktörer där ett 500 personers tak är ett glädjande besked, och det är väl glädjande att läget med smittspridning och pandemi gör att man kan börja rulla restriktioner åt andra hållet igen. Men för oss förändrar det inte jättemycket. Vi kommer fortfarande inte kunna göra något med ekonomisk bäring för Pustervik, säger han.

Pustervik har vanligtvis tillstånd för 900 personer men enligt Daniel Levin skulle de med restriktionerna ändå bara ha plats för ungefär 120 personer i en sittande publik.

– Det är ju bättre än 50 personer så klart. Och det är ju positivt om de tar bort de konstiga reglerna som gör skillnad på om du spelar gitarr eller äter mat, det har varit ganska bisarrt. Men man får ha en väldigt stor lokal om man ska kunna ha 500 personer med det avståndet mellan varandra, säger Daniel Levin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.