Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturkalaset 2015. Hello Saferide spelade på Götaplatsen. Bild: Anders Hofgren
Kulturkalaset 2015. Hello Saferide spelade på Götaplatsen. Bild: Anders Hofgren

Kulturkalaset slås ihop med körfestival nästa år

Kulturkalaset 2019 kommer att slås ihop med European choir games 3–10 augusti. Dessutom kommer evenemanget förmodligen att byta namn.

Styrelsen för Göteborg & Co har fattat beslut om ny inriktning för Kulturkalaset från och med nästa år. Enligt det nya konceptet ska såväl innehåll, tid och plats bli mer flexibelt. Exakt datum för evenemangsveckan ska i fortsättningen bestämmas inför varje år. Nästa års kalas äger alltså rum tidigare för att passa in med European choir games.

Håkan Linnarsson (S) styrelseordförande i Göteborg & Co hoppas på korsbefruktning.

– Förhoppningsvis ska ett och ett bli tre. Vi har goda erfarenheter från årets arrangemang tillsammans med Europride, man skulle kunna samordna ännu mera med en gemensam planering istället för att jobba parallellt, säger han.

Vad innebär geografisk flexibilitet. Ska arrangemangen flyttas utanför centrum?

– Nej, så behöver det inte bli. Det har tidigare funnits en stark låsning till vissa festplatser, det kan finnas andra som är bättre lämpade. Men politiker ska inte lägga sig i detaljer som antal festdagar och var scener ska ligga. Vi sätter ramarna och den nya inriktningen innebär att ramarna vidgas.

Förändringarna för kalaset behöver inte bli särskilt stora, menar Linnarsson, även om det är för tidigt att säga hur kalaset kommer att se ut framöver.

Ett årligt tema

Göteborgs & Co har tagit fasta på en undersökning där besökare och kulturliv fått svara på vad de önskar av kalaset. Musik, möten, mat och människor ska fortsatt vara viktigt i kalasets grundutbud. Syftet med att ändra inriktningen sägs vara att "stärka kopplingen till strategiska riktlinjer och stadens utveckling".

– Huvudsyftet är att skapa ett evenemang som är tillgängligt för alla göteborgare. Det finns ingen konflikt mellan att driva besöksnäring och arrangera kalas. Om göteborgarna trivs så blir det också ett viktigt besöksmål. Men vi behöver få mera pang för pengarna så att säga.

LÄS MER: Regnbågsfärger togs bort inför Nancy Ajrams konsert

Kalaset föreslås i beslutsunderlaget få ett årligt tema. Exempelvis skulle temat för 2019 kunna bli Röst och musik. Bland andra förändringar är en öppning för att enstaka akter får entréavgift.

Vad kalaset ska heta i fortsättningen är inte klart, arbetsnamnet är än så länge Framtidens kalas.

Verksamhetsledare är fortsatt Tasso Stafilidis.

Den 26 oktober fattar styrelsen för Göteborg & Co beslut om nästa års budget.

– Inga förändringar är aktuella vad gäller kalaset och min prognos är att det blir lika mycket pengar som i år. Men budgeten för 2019 beror också på vad Göteborgs stad kommer fram till. Vissa partier vill ju dra ned på Göteborg & Co, säger Håkan Linnarsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.