Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prisad. Filip Eklund, miljöansvarig för Göteborgs Kulturkalas tog på onsdagen emot pris för hållbarhetsarbetet på kalaset (arkivbild). Bild: Anders Ylander
Prisad. Filip Eklund, miljöansvarig för Göteborgs Kulturkalas tog på onsdagen emot pris för hållbarhetsarbetet på kalaset (arkivbild). Bild: Anders Ylander

Kulturkalaset prisas för hållbarhetsarbete

Egna matlådor och inga sugrör. Miljöansvarige: "Utöver faktisk nytta har det varit en stor symbolhandling för oss".

Under Göteborgs kulturkalas satsade Göteborg & co på halvportioner, diskdisko, rabatt på mat som serverades i medhavd matlåda, hyrda flergångsglas och förbud mot onödiga engångsförpackningar – och sugrören skippades helt.

LÄS MER: Kulturkalaset flyttar och döps om

Nu får man priset Hållbart event 2018 som delades ut på Hållbar besöksnäring i Stockholm på onsdagen.

– Det känns väldigt roligt att projektet får uppmärksamhet. Vi har lagt mycket kraft och mycket tid på detta tillsammans med Kretslopp och vatten. Utöver faktisk nytta har det varit en stor symbolhandling för oss, vi vill inspirera alla göteborgare och besökare att leva mer hållbart, så det handlar om mycket mer än att bara göra festivalen klimatsmart, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & co för Göteborgs Kulturkalas, när GP når honom på onsdagen på väg hem från Stockholm (med tåg).

Tre metoder visade vägen

Filip Eklund berättar om de tre metoder man arbetade med under festivalen.

– Vi hade en engångsfri zon där man använde lånat porslin från bland annat Emmaus, som diskades på plats, all dryck såldes i glas som återanvändes och vi ville inspirera besökare att ta med matlåda till kalaset.

Hur gick det?

– Det gick jättebra, vi har sparat 6 500 engångsartiklar från att användas med de här tre metoderna. Ungefär 2 500 hade med sig egen låda, vilket känns fantastiskt bra även om ambitionen förstås är att bli ännu bättre.

Hur går ni vidare nästa år?

– Vi ska bli helt engångsfria 2021, så just nu är planen inför nästa år att skala upp de modeller vi har testat, med ett större engångsfritt område till exempel.

Vad består själva priset i – är det äran?

– Ja, ett diplom, äran, titeln – och vi ser det också som ett ansvar.

LÄS MER: Minskar skräpet med matlådor på Kulturkalaset

Satsningen Engångsfritt Kulturkalas görs tillsammans med Göteborgs Stad och förvaltningen Kretslopp och vatten.

Göteborgs Stad har målet att minska hushållsavfallet med 30 procent per göteborgare till 2030 jämfört med 2010.

LÄS MER: Kalaset serverar mer ekologiskt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.