Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tasso Stafilidis är kritisk till kulturnämndens förslag om att dra in stödet. Bild: Tomas Ohlsson
Tasso Stafilidis är kritisk till kulturnämndens förslag om att dra in stödet. Bild: Tomas Ohlsson

Kulturkalaset kan mista miljonstöd

Göteborgs kulturkalas vill ha en internationell touch och har därför bytt namn till Gothenburg culture festival. Men nu riskerar man att bli av med miljonstöd från Västra Götalandsregionen.

Stadsfestivalen har till årets upplaga sökt drygt 1,6 miljoner kronor i stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Syftet är bland annat att främja regionala kulturinslag på festivalen, samt att arbeta med att nå ut till nya grupper genom en särskild satsning på arabiskspråkiga artister.

Men nu vill nämndens presidium dra in stödet, vars storlek varierat med åren, något Kulturnytt var först att rapportera.

Dels kom ansökan in för sent, menar nämnden, och dels så satsar regionen redan 3,5 miljoner kronor på körfestivalen European choir games, som i år äger rum i samband med Kulturkalaset.

LÄS MER: Kulturkalaset byter namn – blir internationellt

Kulturkalasets verksamhetschef, Tasso Stafilidis, delar inte uppfattning om att ansökan kommit in för sent. Han är också kritisk till att nämnden klumpar ihop evenemangen bara för att bägge arrangeras av Göteborgs kommun, och säger till Kulturnytt att man inte som tidigare år kan boka en stor arabisk artist om stödet uteblir.

Förlagan till Kulturkalaset lanserades 1995 under namnet Göteborgskalaset innan namnet och inriktningen ändrades 2007.

Kommunala Göteborg & co vill nu sätta en mer internationell prägel och har därför återigen bytt namn, till Gothenburg culture festival.

På torsdagen, 25 april, avgör kulturnämnden i Västra Götalandsregionen om det blir något stöd eller inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.