Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kulturkalaset flyttar och döps om

Kulturkalaset byter namn nästa år. Dessutom flyttas arrangemanget en vecka och hamnar nu i samma vecka som Way out west, 6-10 augusti.

Detta är ingen krock som oroar verksamhetsledaren Tasso Stafilidis.

– Det har varit så tidigare och det har bara varit positivt för oss. Det som kan bli en utmaning är att det blir ett större tryck på boende för dem som reser hit.

Att Göteborgs stadsfestival tidigareläggs kan också ställa till det för arrangörer, några aktörer har redan aviserat att de förmodligen inte kan vara med.

West pride, arrangören bakom Europride som samordnades med årets kalas, var först intresserade av ett nytt samarbete, men drog sig tillbaka när datum ändrades och har nu återgått till andra veckan i juni.

LÄS MER: Kulturkalaset slås ihop med körfestival nästa år

Anledningen till att evenemanget flyttas är att det nästa år ska samordnas med European choir games som kommer till Göteborg 3–10 augusti, körsångare från olika länder kommer hit för en festival och en tävling där Europas bästa körer utses. Själva tävlingsdelen sker inomhus i bland annat Partille arena, där det kommer att vara entréavgift, men körerna uppträder även gratis runt om på stan under festivalen.

Stora artister som drar stor publik

Namnbytet till Gothenburg festival är ännu inte godkänt av ledningen i Göteborg & Co.

– Men jag kan inte tänka mig att det finns ett bättre namn, säger Tasso Stafilidis.

Årets Kulturkalas har nu summerats i en rapport som bland annat visar en ökning av antalet utländska besökare. Namnbytet är ett sätt att försöka locka till sig turister utanför landet men Stafilidis försäkrar att fokus även i fortsättningen kommer att vara på Göteborg och Västra Götaland och på lokal kultur och hållbarhetsfrågor.

LÄS MER: Så försöker kultureventen i Göteborg minska sin miljöpåverkan

– Men i framtiden kommer vi att försöka skapa spetsar, finansierade utanför budget, utöver det vanliga programmet.

"Spetsar" innebär stora artister som kan dra stor publik och locka internationella besökare. Det finns en drömlista på internationella stjärnor och möten mellan stora namn, men än så länge finns inga konkreta planer och Gothenburg festival 2019 blir utan spets.

Men hur ska stjärnorna finansieras?

– Det får vi se. Vi har tidigare lyckats ta hit arabiska superstjärnor med stöd från VG-regionen och sponsorer från näringslivet och förhoppningsvis får vi ihop så mycket att arrangemangen kan vara gratis.

Nytt tema varje år

I år uppmanades arrangörerna att haka på temat Europride, det var många som nappade och i fortsättningen ska det finnas ett årligt tema. Nästa år blir temat Röst och musik.

– Det kan tolkas brett, röst kan handla om till exempel poesi, eller yttrandefrihet.

2019 går kalaset/festivalen tillbaka från sex till fem dagar och håller till på Götaplatsen, Bältesspännarparken/Storan samt Trädgårdsföreningen. Budgeten ser ut att bli densamma som för 2017.

– Jag brinner för att kunna vara med och förändra och nu känns det som en nystart, Men det är förstås lättare att utveckla om det finns pengar.

LÄS MER: Fake news-strategin hindrade viktig hbtq-diskussion

Vad är du mest nöjd med vad gäller årets Kulturkalas?

– Att det blev så bra och de få incidenter som var kunde vi hantera bra. Vi hade en ökad satsning på säkerhet, men det går inte att vara helt skyddad.

Vad kunde gjorts annorlunda?

– Det var olyckligt med uppgifterna om att Nancy Ajram krävde att regnbågsflaggor skulle tas ner. Jag uttryckte mig fel i en intervju och sedan var det svårt att nå ut med rättelser. Pridedekorationer plockades ned när hon skulle uppträda och även under Rix FM Festival. Det visade sig senare att det aldrig fanns något krav från Nancy Ajram management. Det där kunde vi hanterat annorlunda.

Fakta: Kulturkalaset

Har funnits sedan 2007

Antalet besök i år: 1,7 miljoner varav 225 000 på Europride. (2017: 1,1 miljoner, 2015 och 2016: 1,5 miljoner).

Nöjdhet: I år gav besökarna genomgående högre poäng i kulturkalasets undersökning.

Mest besökare i år drog Nancy Ajram med 40 000 personer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.