Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns förre vd.
Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns förre vd. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Kulturhuset Stadsteatern: Benny Fredriksson avslutade själv sitt liv

Benny Fredriksson, förre vd:n för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm avled i helgen. Nu går institutionen ut med att han tog sitt liv.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Kulturhuset Stadsteatern om hans gärning under de år han var verksam där. Det står bland annat: "Under sina år som teaterchef ritade Benny Fredriksson om kartan för vad en teater kan vara i Sverige. "

Han hyllades också av Kultursverige när nyheten om hans bortgång blev känd.

LÄS MER:Benny Fredriksson sörjs av Kultursverige

Sture Carlsson, nuvarande vd för Kulturhuset skriver i pressmeddelandet:

"Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi."

ANNONS

Lite längre ned i pressmeddelandet skriver Kulturhuset Stadsteatern:

"Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. (Utlämnandet av denna information sker i samförstånd med familjen.) Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj. "

– Vi tyckte det var viktig information, det finns ingen skam i detta. Varför skulle vi dölja det? säger Lotta Fristorp vid Kulturhuset Stadsteaterns pressavdelning till GP.

LÄS MER:Han fattade tuffa beslut med fast blick

Benny Fredriksson var teaterchef för Stockholms stadsteater under tolv år. 2013 blev han vd för Kulturhuset Stadsteatern. Han lämnade sin tjänst i början på december förra året efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien där han befann sig tillsammans med sin fru, sångerskan Anne Sofie von Otter som skulle ha gjort tre konserter med Sydneys symfoniorkester, men, som enligt australiska medier, nu ställt in konserterna, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Här kan du få hjälp och stöd när du mår dåligt

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Rädda barnens stödlinje: 020 - 077 88 20. Samtal på engelska, pashto, dari och arabiska. Varje dag, kl 15–18.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 600. Alla dagar kl 13 - 22.

SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention: 08- 34 58 73. Alla dagar, kl 19- 22.

BRIS - Barnens hjälptelefon: 116 111. Måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18.

Självmordslinjen: 90101 Chatt och telefon dygnet runt.

ANNONS