Kulturförvaltningen: 70 miljoner extra eller nedläggningar

Göteborg måste skjuta till 70 miljoner till nästa års kulturbudget. Annars hotar nedläggningar av allt från bibliotek till uppskattade inslag som Speldags och kultursommarjobb för ungdomar.
– Vi har nått en gräns, säger Anna Rosengren, kulturchef.

ANNONS
|

Situationen beror på att kulturförvaltningen under en längre tid gått med underskott. Under den senaste mandatperioden har de styrande Allianspartierna valt att varje år göra en generell uppskrivning av budgeten för stadens verksamheter på 1,5 procent. Det ska möta ökade hyres-, löne- och prisnivåer. Men för kulturförvaltningen har det varit betydligt lägre än takten som kostnaderna ökat i.

Nästa år förespås det bli ännu värre. Hög inflation, höjda arbetsgivaravgifter och omstruktureringar som gjort att kulturförvaltningen fått ökat ansvar över bland annat folkbiblioteken gör att kostnaderna kommer att öka markant.

– Vi har gett kulturnämnden en ekonomisk lägesbild inför nästa år, kulturförvaltningen uppskattar att det behövs 70 miljoner kronor extra för att behålla nuvarande verksamhet, säger Anna Rosengren, kulturchef på Göteborgs Stad.

ANNONS

Upp till politikerna att rösta

Den typen av ekonomisk lägesbild tar kulturförvaltningen fram åt kulturnämnden varje år inför budgetarbetet. Sedan är det upp till partierna att ta fram budgetförslag. I november röstar kommunfullmäktige om nästa års budget. Först då vet förvaltningen om de kan behålla nuvarande verksamhet eller om de måste göra besparingar.

Det kan alltså betyda att verksamheter behöver läggas ned om kommunen inte skjuter till pengar?

– Ja. 70 miljoner är en stor del av kulturnämndens budget. Det skulle innebära att tillgängligheten till kultur påverkas. Ytterst handlar detta om vilken stad vi vill ha i framtiden, säger Anna Rosengren.

Kulturförvaltningen har under lång tid dragits med kostnader som inte täckts av den årliga uppskrivningen av budgeten.

– Vi har sett en urholkning över lång tid. Inför 2019 och 2020 var vi tvungna att göra stora besparingar, nu riskerar vi att hamna i en sådan situation igen.

”Går inte att effektivisera mer”

Under pandemin fick kulturnämnden stora krisstöd och verksamheterna var delvis stängda eller digitaliserade, biblioteken hade till exempel bara öppet för att hämta och lämna böcker. Det gjorde att budgeten under de senaste två åren har varit i balans. Men nu när samhället har återgått till normalläge kvarstår problemet med underfinansiering – och har förvärrats.

ANNONS

Inför 2020 års budget, när flera verksamheter hotades av nedläggning, var det 13 miljoner som skulle sparas. Då protesterade allmänheten utanför kulturnämndens möten när politikerna tvingades välja mellan att bland annat lägga ner bibliotek eller kapa stöd till organisation som Film i väst och kulturskolan.

Inför 2023 finns alltså risken att mer än fem gånger så mycket pengar måste sparas.

– Vi har hanterat situationen hittills genom att hyvla verksamheten inåt, och försökt se till att allmänhetens tillgång till kultur inte påverkas. Men det går inte att effektivisera mer. Skulle vi hamna i en situation där vi måste göra besparingar, då handlar det om att se över vilka verksamheter nämnden ska ha i fortsättningen. Dit har vi kommit nu.

Anna Rosengren berättar att arbetsmiljön inom vissa delar av kulturförvaltningen är ansträngd, något som syns inte minst i de arbetsmiljöenkäter de årligen skickar ut.

Redan i dag är också arbetet med säkerhetsfrågor, miljöfrågor och inte minst underhåll av lokaler eftersatt.

LÄS MER:Kulturbudgeten klubbad – kulturskolan och Film i Väst bland förlorarna

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS