Spoken word i Folkteaterns foajé, 2018. Några var rutinerade scenpoeter, andra nybörjare.
Spoken word i Folkteaterns foajé, 2018. Några var rutinerade scenpoeter, andra nybörjare. Bild: PER WAHLBERG

Kulturdebatt: Kulturens värde är omätbart, därför är det värt allt

Med vräkningshotet mot Folkteatern har Folkets hus förklarat krig mot Göteborgs hela kulturliv i vinstmaximeringens intresse. Scenens betydelse för människor går inte att mäta i pengar, skriver representanter från Göteborgs Poetry Slam som samarbetar med Folkteatern.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är med en svindlande overklighetskänsla vi i Göteborgs Poetry slam har tagit del av Folkets hus ansträngningar för att bli av med Folkteatern och Restaurang Folk som hyresgäster. Av vad som framkommit i veckan, där Folkets hus anklagar teatern för kontraktsbrott på grund av ”nattklubbsliknande verksamhet” och ”dans” (utan att ett enda klagomål har inkommit under åtta års tid), kan vi inte tolka det på annat sätt än att Folkets hus nu öppet förklarar krig mot Göteborgs hela kulturliv i vinstmaximeringens intresse. Vi ser det därför som vår plikt att agera — i synnerhet då dessa ”nattklubbsaktiviteter” bland annat syftar på våra arrangemang.

ANNONS

Att tala med någon som inbillar sig att kultur inte har något värde utöver de eventuella ekonomiska inkomster det kan inbringa känns ofta som att diskutera värdet av vinterkläder med ett litet barn. ”Ja, du måste ha på dig vantarna, annars blir du kall om händerna.” ”Jo, du behöver en teaterbar med poesiuppläsning, livemusik, fridans och panelsamtal för annars får du ingen nytänkande teater och då får du heller inte något som ens kan liknas vid det ’kulturkvarter’ som du planerar att tjäna pengar på”. Det slutar liksom alltid med att den man talar med lägger sig ner på golvet och skriker hysteriskt. Kontraktsbrott! Dumma mamma! Stordalen ska ju bygga LAS VEGAS med MARKNADSMÄSSIG HYRA! Jag fryser INTE! DE SITTER I TRAPPAN PÅ KVÄLLSTID OCH TAR DEL AV KULTUR!

Vi arrangerar en öppen scen för poesi, med inbjudna gäster, i teaterfoajén. Där står darrande debutanter sida vid sida med Augustprisvinnare, akademiledamöter, svenska mästare i poetry slam och landets allra främsta språkliga virtuoser. Under läsningarna råder en andlös tystnad. Ibland avbruten av ljud från gymmet på ovanvåningen som Folkets hus föredrog att skriva kontrakt med framför teatern, men applåderna är väldiga. I pausen spelar vi musik. Då rör sig folk till baren, innan de återtar sina platser i foajéns trapp, och vår föreställning fortsätter.

ANNONS

Stordalen ska ju bygga LAS VEGAS med MARKNADSMÄSSIG HYRA! Jag fryser INTE! DE SITTER I TRAPPAN PÅ KVÄLLSTID OCH TAR DEL AV KULTUR!

Det finns en infrastruktur som bär hela kulturlivet. Vårt samarbete med Folkteatern är ett av de allra finaste bevisen på hur det fungerar. Symboliken i att vara vid teaterns ingång är slående, då vår öppna scen också fungerar som en ingång för oprövade poeter till litteraturen likväl som till scenkonsten. Vår (mestadels unga) publik överstiger oftast hundratalet och när de stiger in i värmen är det för många av dem första gången de sätter sin fot på en teater. Nästa gång de kommer är det kanske för att se en pjäs. Nästa år kanske de har skrivit en.

Vi har ett flertal exempel i vår förening på hur poeter har påbörjat ett skrivande på en öppen scen, som sedan utvecklats till nationellt erkända författarskap. Exemplen på hur scenen har påverkat människors privat- och yrkesliv till det positiva är oräkneliga. Vad är det värt? För en plats? För en stad? För ett samhälle?

Vi gissar att en vd på ett så kallat ”Folkets” hus, tillika vice ordförande i Byggnadsnämnden, vrålar vidare från hallmattan, om pengar, vinning och stadsutveckling, men vi vet svaret. Vi är övertygade om att Folkteatern vet svaret. Vi är övertygade om att de tusental som genom åren har besökt våra arrangemang vet svaret. Det är så enkelt: Värdet är omätbart, och därför är det värt allt.

ANNONS

Den kraft som finns att hämta i mötet mellan människa och människa, mellan text och publik, kan räcka upp till himlen. Låt oss nu innerligt hoppas att alla inser att vi kan nå så mycket högre än allehanda skrytbyggen till hotell.

Olivia Bergdahl, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam, ansvarig för Spoken word på Folkteatern

Nino Mick, ordförande i Göteborgs Poetry Slam

Ingrid Nilsson, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam

Dan Molloy, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam

Tom Madeley, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam

Sara Nihad, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam

Sanna Ivarsson, styrelseledamot i Göteborgs Poetry Slam

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vi riskerar ett kulturkrig runt Järntorget

LÄS MER:Petter Stordalen bryter tystnaden om Folk

LÄS MER:Folkteatern har en lång historia av kriser

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS