Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
 • Mitt GP
 • Korsord
 • Erbjudanden
 • Logga ut
1/4

Kulturens sommarskola del 2 - Sju steg närmare William Shakespeare

Del två av kulturens sommarskola tar oss till klassisk teatermark. I år firas att det är 400 år sedan han dog, alltså är det hög tid att lära känna William Shakespeare lite bättre.

1: Början och slutet 
Jubileumsår eller ej, Stratford-upon-Avon, på utflyktsavstånd från London, genomsyras alltid av världens mest kända författare. Här föddes Shakespeare 1564, gick i skola, gifte sig med Anne Hathaway och fick tre barn, byggde upp välstånd och respekt, dog 23 april 1616 och begravdes i Holy Trinity Church. Vartenda hörn i staden är en Shakespeareattraktion – tro inte på allt! Jag vet, för jag bodde där en tid på 1970-talet. Balansgången mellan turistindustri och levande historia kämpar även Royal Shakespeare Company med, men ett besök på någon av teaterns scener får du inte missa!

 

2: Globe – ett äkta teaterbygge
Hur Shakespeare kom in på teaterns bana är inte klarlagt, men av karriären i London finns många spår. Han skrev pjäser och var skådespelare i truppen Chamberlain's Men, samt delägare i Globeteatern, som byggdes 1599 och blev Londons största utomhusteater med plats för 3000 besökare. Idag står åter en Globe på nästan samma plats. Den invigdes 1997 efter ett hängivet forsknings- och insamlingsarbete. Jag har bekostat en tegelsten och vill att du ska uppleva hur teater spelades på Shakespeares tid – gärna från ståplats närmast scenen. Sedan 2014 finns även inomhusscenen Sam Wanamaker's Playhouse och föreställningar året runt. Med en guidad tur och rik utställning lär du känna mer av Shakespeares tid och samhälle.

 

3: Himla många pjäser!
Shakespeare skrev mycket, den så kallade folioupplagan som trycktes 1623 innehöll 36 pjäser. De är skrivna på en blandning av blankvers och prosa, starkt samspelande med sin tid, men inspirerar även till moderna tolkningar. På 1960-talet köpte jag för nio kronor The complete works of William Shakespeare – en klump på över 1000 sidor, med minimala bokstäver. Läs hellre pjäserna styckevis. De brukar delas in i komedier, tragedier och krönikespel. Hamlet, Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm, Trettondagsafton, Macbeth, Richard III och Kung Lear hör till de populäraste, både som traditionella och nytolkande uppsättningar.

 

4: Drömrollen
Jag har spelat Ärtblomma (En midsommarnattsdröm), häxa (Macbeth) och intrigkommentator (våldsam bearbetning av Kung Lear), inga glansfulla huvudroller, men exempel på Shakespeare som en del av (frivilligt) skolarbete. En man klädd i svart, gärna renässansens puffbyxor, och med en dödskalle i handen, uppfattar även den som aldrig har sett Hamlet som sinnebilden för teater. Klart att det är en drömroll. Liksom Romeo, Rickard, Macbeth eller, för kvinnor, Julia, Ofelia, drottning Gertrud och Lady Macbeth. Ibland även förklädda könsroller. Många skådespelare har fått sitt genombrott i en Shakespeareroll, numera inte minst i filmatiserade versioner.

 

5: Språkets musik
Shakespeares språk låter, rätt behandlat, som musik. Särskilt engelska skådespelare, men även svenska, som Stina Ekblad, gör honom rättvisa. Tydligast blir det i Sonetterna, dikter som han också skrev. Sonetten är en bunden versform med fjorton rader där slutorden rimmar enligt schemat, ababcdcdefefgg. Den utgåva med 154 sonetter som registrerades i England 1609 är fortfarande hett omdiskuterad. Både upphovet och innehållet – allt från allmänna levnadsråd till intima kärleksdetaljer. Tre personer förekommer i dikterna, utan namn. Är någon av dem Shakespeare? Är sonetterna biografiska eller ren fantasi? 

 

6: Ord för dagen
Det sägs att Shakespeare citeras lika ofta som Bibeln. Repliken "Att vara eller inte vara, det är frågan", behöver du inte ha spelat Hamlet för att kunna. Pjäserna – och dikterna – är fulla av uttryck och ordlekar som vi har anammat, även i vårt vardagsspråk, utan att reflektera över varifrån de kommer. "En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!" kan fler än Rickard III ropa i trängda lägen. Och vem har inte lust att utbrista "Ord, ord, ord" (Hamlet) inför meningslösa politikerdebatter? "Et tu Brut" (Även du, min Brutus) är ett citat ur pjäsen Julius Caesar som har använts flitigt i svallvågorna efter Brexitomröstningen i Storbritannien. Ständig denne Shakespeare!

 

7: Bilden och tvivlet
Vem var Shakespeare? Har verkligen handskmakarsonen från Stratford-upon-Avon författat allt som tillskrivs honom? Kunde han verkligen ha den bildning och de kunskaper som pjäserna visar? Var fanns han i sju år, tiden mellan Stratford och London där dokumentation saknas? Vilka källor kan vi lita på 400 år efteråt? Shakespeareforskningen drar på olika håll, några hävdar andra upphovsmän. Andra att Shakespeares verk är grupparbeten. Uppfattningen om hur han såg ut har porträttet från folioupplagen 1623 och bysten vid graven i Holy Trinity Church format. Men 2009 presenterades Cobbe-porträttet, som experter anser är målat under hans livstid.

 

Övningar:

 • Märk ut huset där Shakespeare föddes och kyrkan där hans grav finns på en karta över Stratford-upon-Avon.
 • Bygg en modell av Globeteatern – det finns färdiga klippark.
 • Gå till biblioteket och räkna hur många Shakespearepjäser som finns. Låna och läs den du blir mest nyfiken på.
 • Lär dig en Shakespearemonolog utantill.
 • Lyssna på en uppläsning (finns på engelska hos Spotify) och följ med i texten, Eva Ströms fina tolkning och kommentarer (2010) återger även den engelska.
 • Leta upp ett favoritcitat av Shakespeare med hjälp av en citatbok.
 • Vem var Shakespeare? Vad tror du själv? Läs Shakespeare och fundera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.