Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kulturens ABC - Sveriges underground-podcast

Med varandra och en bag-in-box som enda sällskap, reflekterar kulturarbetarna Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa-Stina Forssberg över branschens ljusa och mörka sidor. Kulturens ABC är den populära podcasten som ingen pratar om.

Cecilia Suhaid Gustafsson och Caisa-Stina Forssberg har beställt kaffe med mjölk och svart kaffe. Det ser ut som irish coffee och ett glas rödvin, enligt det själva, och det är bra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Ett liv i sus och dus, jag ser rubriken framför mig! säger Caisa-Stina och skålar.

I podcasten Kulturens ABC, som nu fyller sju år, vädrar de livet som kulturarbetare i Göteborg. De pratar högt och lågt, utan filter. På lördag livepoddar de i Atalantes lokaler på Övre Husargatan.

– När vi livesände i Stockholm för ett tag sedan sålde vi slut 200 biljetter på fyra minuter. Det är sjukt, säger Cecilia och spekulerar vidare i varför det finns så få göteborgska poddar.

LÄS MER: Skandalkomikern utmanar med litterär podcast

Stockholm är en o-ödmjuk stad där det krävs hårda armbågar för att ta sig fram, säger de.

– Göteborg har inga profiler på det sättet. Det är bra, för att de är vidriga personer. Varsågod att citera mig. Vissa mediaprofiler lever i en låtsasvärld, pratar om saker de anser är viktiga men som är oviktiga för resten av världen. Det handlar om storstadsproblem som ingen annan bryr sig om, säger Cecilia och fortsätter:

– Vi är kräsna, tro det eller ej, med vad vi kan tänka oss bli sponsrade av. Vi hade inte sagt ja till en läkemedels-app eller spelbolag. Men gärna något vin eller Unionens A-kassa.

– Försvarets hudsalva hade jag kunnat tänka mig bli sponsrad av. Det är på rätt nivå. Vi är otrendiga, säger Caisa-Stina.

"Vi är knappast Nöjesguiden-kompatibla"

De vill kunna prata ocensurerat, vara o-partiska och inte få en lavett för att ha sagt "fel saker". De får ofta uppskattning för deras o-filterade prat om psykisk ohälsa och många beundrarmejl från lyssnare i alla åldrar. Trots en trogen lyssnarskara, har de fått lite uppmärksamhet i media. Hur kommer det sig att podden verkar under ytan?

– Vi är två medelålders kvinnor. Det är knappast Nöjesguiden-kompatibelt. Vi är en underground-rörelse! Äntligen får jag vara en del av en subkultur, säger Caisa-Stina.

LÄS MER: Trio blottlägger hjärnans mysterier

De pratar i symbios, skrattar, kompletterar varandras meningar. De två har känt varandra sedan de var 14 och gick i skolan i Härnösand. Caisa-Stina flyttade till Göteborg 1996, när hon började studera på Scenskolan, och Cecilia flyttade ner året därpå. De pratar om varandras bästa och sämsta egenskaper, hur de kompletterar varandra i podden.

– Det finns en undergiven och en dominant, säger Caisa-Stina.

"Kulturmän har fri-kort"

Kulturens ABC startade år 2012, efter att Cecilia hade upplevt sig trängd av en kulturman i branschen. Han ifrågasatte gång på gång hennes kompetens, vilket gjorde henne riktigt förbannad. Hon ringde upp Caisa-Stina och föreslog att starta en podd för att belysa en skruvad del av branschen.

– Vissa kulturmän på institutioner verkar ha ett slags fri-kort att bete sig på ett visst sätt. När jag ringde sa jag till Caisa: att starta en podd kan vara vårt bästa eller sämsta beslut, säger Cecilia.

– Jag var arbetslös, deprimerad, låg under en filt och tänkte: jag har inget att förlora. In i kaklet bara, säger Caisa-Stina.

I början döpte de avsnitten efter just alfabetet. A: Amygdala-avsnittet, B: Bergman, bärs och rakade brudar och C: Censur-avsnittet. Så fortsatte det tills att alfabetet tog slut. Sedan avverkade de dödssynderna, dygderna och nu går det så bra, att avsnitten inte kräver någon uppenbar struktur. Lördagens livepodd är slutsåld sedan länge.

Kulturens ABC

Om: Caisa-Stina Forssberg jobbar som frilansande skådespelerska. Cecilia Suhaid Gustafsson som konstnärlig ledare på Atalante. Tillsammans driver de podden Kulturens ABC.

Caisa-Stina om Cecilias bästa och sämsta egenskap: Hon är intelligent och driven. Hon har också kejsar-komplex och får hybris ibland.

Cecilia om Caisa-Stinas bästa och sämsta egenskap: Hon är den roligaste jag känner och öppen med sina känslor. Hon ältar också allt.

Aktuella: Livepoddar på lördag den 22 september i Atalantes lokaler på Övre husargatan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.