Meny Norrlandsresan, bjuder in till grillfest med slalomstjärnan Stig Strand och kocken Susanne Jonsson.
Meny Norrlandsresan, bjuder in till grillfest med slalomstjärnan Stig Strand och kocken Susanne Jonsson. Bild: SR

Kulturen fortsätter grilla - trots förbudet

Trots att det råder totalt eldningsförbud i stora delar av landet frodas grillningen i kulturen. I samband med att Sveriges Radio sänder sin sommarsatsning Meny Norrlandsresan uppmanar de nu lyssnarna att spara recepten till fuktigare och kyligare väderlek.

ANNONS
|

Gerhard Stenlund är programledare och producent på programmet som har spelats in i Västerbotten.

Det grillas en del i ert program...

– Alla åtta avsnitt är ju utomhus och över öppen eld, inspelade i maj. Hela serien handlar om att laga mat utomhus.

Hur tänkte ni när eldningsförbudet kom?

– Det är ju trist, det är ju ingen man kan förvänta sig när man gör programmen i maj. Man tänker svensk sommar – lite regn, rusk, absolut inte så torrt som det är nu.

Du som är programledare, hur känner du? Blir du ledsen för att färre kanske kommer att lyssna, eller stänga av radion?

ANNONS

– Nej, det enda man kan känna är att det blir lite olyckligt. Susanne [den andra programledaren] är helt fantastisk på att göra enkel, bra och god mat. Det är dessutom fastslagit i forskning att vi mår mycket bättre när vi är utomhus, det är till och med stresshantering. Det sker nu gärna i skogen där det är tyst och utan trafik, där man också kan laga mat över öppen eld.

– Men nu när det är eldförbud så får man ju verkligen passa sig för det och göra det inne. Och det är väl det som är turen, att all mat går att laga inomhus också.

Fler grillrelaterade kulturtips:

* I andra avsnittet med Sommar med Ernst serveras det grillat lamm och grönsaker.

* I lördagens Nyhetsmorgon i TV4 tipsar matinspiratören Fredrik Zäll bland annat om hur en för att grillningen inte ska smaka tändvätska.

* I sommar ges det ut sex nya svenska kokböcker på temat grillning. Exempelvis Fredagskockens bästa grilltillbehör av Mattias Larsson, Eldmat: en handbok i konsten att laga mat över öppen eld av Ida Olsson och Erik Tornblad och Grilla grönt av Malin Lundqvist. Och som grädde på moset: en nyutgåva av Per Morbergs Moberg grillar.

ANNONS