Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturen får över tre miljarder extra

Kultursektorn får totalt 3,4 miljarder extra, berättar biträdande finansminister Per Bolund (MP) under onsdagens presskonferens med kulturminister Amanda Lind (MP).
– Det här är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats, säger han.

I augusti presenterade regeringen ett förslag där kultursektorn och idrotten skulle få ytterligare 2,5 miljarder kronor i krispengar att dela på. Nyligen klubbades 1 miljard kronor till idrotten igenom. Under onsdagens pressträff berättade biträdande finansminister Per Bolund (MP) att det nu även är klart med 1,5 miljarder till kulturen.

Totalt ska kultursektorn få 3,4 miljarder kronor för att tackla coronapandemin. Regeringen är överens med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Det är viktiga pengar som kommer sektorn till dels förklarade ministrarna.

– Många av de utmaningar som fanns redan innan har pandemin satt ljuset på, säger kulturminister Amanda Lind (MP)

LÄS MER: Regeringen öppnar för fler än 50 personer vid kulturevenemang

Hon berättade att de tidigare aviserade 1,5 miljarder kronorna nu kommer i en ändringsbudget för 2020. Därtill kommer en stimulansmiljard nästa år.

– Vi kommer att återkomma med fördelningen men de ska komma det fria kulturlivet till del, säger hon och fortsätter att presentera en rad olika mindre stödpaket.

Kulturskolan och museerna får mer

De 3,4 miljarderna fördelas mellan flera olika insatser. Bland annat skjuts extra pengar till regionernas kulturverksamhet och till de statliga museerna.

Det statliga bidraget till kulturskolan fördubblas från 100 till 200 miljoner kronor årligen de kommande tre åren. Dessutom ska staten skjuta till mer pengar för inköp av konst för att stötta svenska konstnärer.

– Innehållet i den konst som nu beställs kommer som alltid att bestämmas inom ramen för de institutioner som har ansvaret. Armen i det armslånga avståndet är precis lika lång oavsett om det är coronakris eller inte, säger kulturminister Amanda Lind.

LÄS MER: Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

Vill ändra reglerna i oktober

Det var under förra månaden som regeringen skickade ett förslag på remiss om att arrangemang med sittande publik ska kunna arrangeras från och med den 1 oktober.

Remissvaret från Folkhälsomyndigheten med beskedet om att det räcker med en meters avstånd för sittande publik välkomnades av branschen.

– Det är mycket rimligare med en meters avstånd, det anknyter till det regelverk som finns för restauranger, sade Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, då.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.