Kulturchefens vädjan till företagen: ”Rädda kulturlivet”

I över ett år har kulturarbetare gått utan intäkter. Men räkningarna ska fortfarande betalas och många har tvingats lämna sina yrken. En hel bransch håller på att rasa samman. Nu sammankallar Katti Hoflin, Västra Götalandsregionens kulturchef, företrädare för bolag i Västsverige till ett krismöte.
– Jag är ute efter en räddningsinsats, säger hon.

ANNONS
|

De kallas för soloarbetare. Ett form av samlingsbegrepp för frilansare och egenföretagare inom kulturbranschen. Här hittar vi dansare, skådespelare och sångare, men också tekniker och roddare.

Totalt utgör de 94 procent av kulturbranschen och under coronapandemin har de drabbats stenhårt. Under torsdagen höll Västra Götalandsregionen en presskonferens där de beskrev situationen för kulturlivet i regionen. Delvis om de stora regionägda institutionerna som har fått mångmiljonbelopp i stöd, men också om soloarbetarna som faller mellan stolarna.

– Vi har nått en tipping point där många frågar sig – ska jag göra något annat i mitt liv? I slutänden handlar det ju om att ha pengar till mat, säger Katti Hoflin.

ANNONS

Öppnar för sponsring av kulturlivet

Från statligt håll väntas nya stödpengar nå ut bättre till soloarbetarna. Men det räcker inte påpekar Katti Hoflin. Därför har hon sammankallat företrädare för en rad västsvenska företag som gått ”skitbra” under pandemin. Hennes förhoppning är att de ska vilja rädda kulturarbetarna.

– Jag kommer skjuta in mig på att få ut stödpengar. Sen är det viktigt att bolagen själva får tänka på hur det skulle kunna se ut.

LÄS MER:Backa teaters konstnärliga brott – nu tar Lars Melin över

Kulturchefen har en del egna förslag, allt från rena stipendier till satsiga kulturskolekollon där barnen får möta yrkesverksamma skådespelare och musiker.

Inom både det offentliga och kulturen finns en frihetsidé. Att man inte ska hamna i knäet på företag. Är det något du är orolig för?

– Nej, det är jag inte. Jag har gjort många samarbeten i mina tidigare uppdrag ihop med näringslivet och jag har aldrig upplevt att näringslivet har velat vara med och styra, säger Katti Hoflin och lyfter som exempel när Kulturhuset i Stockholm byggde ut sin banbiblioteksavdelning Rum för Barn.

LÄS MER:Nytt bibliotek öppnar i Brunnsparken

Hoflin tog över som enhetschef strax efter att man gjort en överenskommelse med Antonia Ax:son Johnson. Företagsledaren representerade då Åhléns, vars stora varuhus ligger bara ett stenkast från Kulturhuset, i en sponsoraffär som slutade med att varuhuskedjan sköt till 3,14 miljoner kronor till ombyggnationen.

ANNONS

– Jag tror att det bara blev en liten, liten skylt där det stod ”Tack till Åhléns”. Som sagt, jag har aldrig varit med om att näringslivet velat styra alls. Men visst, det är ett kort man alltid kan dra, säger hon.

Ett förutsättningslöst möte med bolagen

Mötet ska hållas den sjuttonde maj. Vilka företag som ska medverka vill inte Katti Hoflin uppge eftersom hon inte vill hålla dem gisslan, som hon beskriver det. Mötet ska vara förutsättningslöst även om hon påpekar att företrädarna har varit positivt inställda till att medverka i en räddningsaktion.

– Vissa bolag går det sjukt bra för. Jag menar de gör otroliga vinster, vilket det är härligt att de gör. Men vi har en så skör och kritisk situation just nu och kulturbranschen är också en bidragande faktor till att människor har lust att leva i den här regionen.

LÄS MER:Röhsskas museichef Nina Due vill jobba mer med sponsring

– Jag hoppar att vi kan knyta några oheliga eller nya allianser här med näringslivet. Och det borde vi göra mycket mer. Jag har bott i Danmark i några år och där brukar bolag ha en stor kulturfond. Vi borde ha samma här. Västsverige brukar ta ledartröjan i kulturfrågor och borde göra det nu med.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS