Manfred Soeder tilltalades av rubriken på Björn Werners krönika om Svenska Akademien och förevigade den i sin konst. Nu ska den ställas ut på Liljevalchs.
Manfred Soeder tilltalades av rubriken på Björn Werners krönika om Svenska Akademien och förevigade den i sin konst. Nu ska den ställas ut på Liljevalchs. Bild: pressbild

Kulturchefens krönika blir konst på Liljevalchs vårsalong

"Flytta Svenska akademien till Göteborg" är ett av verken som ställs ut under Liljevalchs Vårsalong. Konstnären Manfred Soeder förevigade rubriken till GP:s kulturchef Björn Werners krönika i en oljemålning som tar plats på populära utställningen i januari.

ANNONS
|

Manfred Soeder är med sina 84 år Liljevalchs Vårsalongs äldsta konstnär 2020. Av de tre bilder han har skickat in med sin ansökan till utställningen antogs två. En av dem föreställer en målning av rubriken från GP:s kulturchef Björn Werners krönika om Svenska Akademien.

LÄS MER:Flytta Svenska akademien till Göteborg

– Krönikan är fantastisk. Titeln tilltalade mig speciellt. Jag är tysk och läser tyska tidningar som Der Tagesspiegel. Björn Werner liknar den med sin raka humor. Det ser man inte annars i många svenska tidningar, säger han.

I krönikan skriver Björn Werner om den ökade rekryteringen av göteborgare till Svenska akademiens stolar och att det kanske rentav är bättre att flytta hela den kungliga verksamheten till Göteborg. Den publicerades i GP under 2018.

ANNONS

Guldbrons för kunglighet

Målningen kom till efter att Manfred själv läst krönikan.

– Den beskriver en hittills nästan oantastbar anrik institution. Jag kunde bara inte låta bli att skapa. Målningen är tänkt att fungera som icke verbal kommunikation, avsedd för betraktaren. En bild ska inte beskrivas hela tiden, det är för andra att avgöra vad de tycker, säger han om verket.

Guldbrons ger en klang åt kungligheten i akademien som ju är lite speciell.

Manfred Soeders sätt att skapa grundar sig i hans tidigare yrke som papperskonservator. Han började sin yrkesbana som bokbindare på Nils Lindells kungliga bokbinderi under 1960-talet. Därefter har han arbetat som papperskonservator på Göteborgs konstmuseum fram till att han öppnade egen ateljé 1975. Efter pensionen 2012 började han att skapa egna bilder. Skapandet sker under tystnad och stillhet i hans ateljé i en gammal källare i Askim.

LÄS MER:Jila Mossaed: "Poesi är som en hjärnattack!"

Målningen av krönikans rubrik är gjord i olja på duk. I botten är färgen guldbrons, rubriktexten svart. Tvärtom hade inte gett samma effekt, menar Manfred.

– Guldbrons ger en klang åt kungligheten i akademien som ju är lite speciell.

På baksidan har han klistrat fast krönikan i sin helhet, så att en framtida köpare ska kunna läsa den. Målningen är nämligen till salu.

Av tusentals ansökningar är det 170 verk som får ställas ut i Liljevalchs Vårsalong 2020. Urvalet görs av en jury bestående av konstnären Lars Lerin och konstnären och designern Bea Szenfeld. Juryordförande är Mårten Castenfors, chef över Liljevalchs. Evenemanget har under de två senaste åren lockat över 100 000 besökare.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS