Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturchefen ratar sakkunnigt råd

Det är inte bara natur- och kulturmiljövården på Stadsmuseet som ifrågasätts av kulturförvaltningen. Sedan årsskiftet är också Natur- och kulturmiljörådet upplöst av förvaltningschef Kennet Johansson.
I går skrev GP om de kritiserade planerna för enheten för natur- och kultumiljövård på Stadsmuseet. Kritiken att natur- och kulturmiljöfrågor lågprioriteras får ökad tyngd då inte heller natur- och kulturmiljörådet har träffats på ett halvår. Rådet är rådgivande till kulturnämnden i olika typer av planprocesser i kommunen.
Tidigare och nuvarande ledamöter i rådet befarar att kompetensen på Stadsmuseet försvinner i takt med att verksamheterna nedmonteras men vill inte framföra sin kritik offentligt. Det finns dock en uppfattning att förvaltningschef Kennet Johansson och museichef Ingrid Lomfors vill släppa ansvaret för natur- och kulturmiljövården i Göteborg.
Rådet har funnits länge. Det låg tidigare direkt under kommunfullmäktige, i dag är det Stadsmuseet som sammankallar rådet som består av sakkunniga från bland annat Fornminnesföreningen, Naturskyddsföreningen, Göteborgs hembygdsförbund och Chalmers.
Enligt Kennet Johansson har det inte funnits något skäl att kalla rådet under våren.
- Rådet är tillfälligt upplöst tills förnyelseprocessen på Stadsmuseet har gjort sin egen resa. Vad som händer därefter kan jag inte svara på. Det beror på vad Stadsmuseet kommer fram till, säger han.
Frågan är om Kennet Johansson har mandat att besluta om rådets öde eller om det finns ett gammalt fullmäktigebeslut att det skall finnas ett råd.
- Så ser inte jag det, men det är möjligt att jag har fel, säger Kennet Johansson som hänvisar till att presidiet informerats.
Kulturnämndens ordförande Helena Nyhus (s) är osäker på om det finns ett fullmäktigeuppdrag.
- Vi håller på att titta på det nu. Vi kan ju inte lägga ner något som kommunfullmäktige har beordrat oss att göra, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.