Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kulinariska turer genom Gamlestan

Kan mat föra folk samman och ge en positiv bild av Gamlestan? Det tror Anna Cederberg Gerdrup och Lena Torquato Lidén som anordnar kulinariska utflykter i Göteborgs östra stadsdelar.

Klockan är strax efter 18 när vi, en handfull nyfikna göteborgare, sammanstrålar vid SKF:s hållplats i Gamlestan. 

Där möter vi matboksförfattaren Anna Cederberg Gerdrup och vår stadsdelsguide Lena Torquato Lidén, och inleder vår kulinariska fotvandring i Gamlestan genom att ta oss till den svensk-arabiska kulturföreningen Bab Al Hara vid Medborgarhuset på Brahegatan.

I samma sekund som dörren slår igen försvinner Gamlestan, ja hela Göteborg känns plötsligt väldigt långt borta. 

Därinne möts vi av mjuk arabisk musik, en syrisk flagga och massor av rödmönstrade soffor med stora kuddar. I ena hörnet finns en låg scen och på storbildsskärmen intill dansar en irakisk sångerska med ljudet neddraget. 

Utspridda bland soffgrupperna och vid de små borden sitter män och spelar kort eller röker vattenpipa, vilket förklarar den söta lukten av mint och äpple som slår emot oss. De hälsar vänligt och kikar nyfiket på den lilla grupp med blyga svenskar som klivit in i deras lokal. 

Strax efter dyker Raed Almokamel upp ur köket för att ta emot oss. Raed kom hit från Syrien för två år sedan. Han jobbar deltid på föreningen och medan kamraterna förbereder maten berättar han på fullt begriplig svenska om kulturföreningen Bab Al Hara och dess historia.

Där någonstans blir det också väldigt tydligt vad Anna Cederberg Gerdrup och Lena Torquato Lidén vill med sina kulinariska stadsvandringar (jo, vi fick massor av arabisk mat också). Nämligen att snabba på integrationen, riva ner murar, föra folk samman och få olika kulturer att mötas. 
- Jag är så trött på det här problematiserandet av det mångkulturella samhället. Det finns så mycket mer som förenar än skiljer oss åt, oavsett om man kommer från Sverige eller Syrien, säger Anna Cederberg Gerdrup.

Hon har saknat naturliga mötesplatser i Göteborg för folk från olika stadsdelar och kulturer, och beslöt sig helt enkelt för att göra något åt det.

Först skrev hon matboken Från Donsökaka till Maklobe i Bergsjön. En slags matkulturell resa längs elvans spårvagnslinje, med stopp vid hållplatser som Saltholmen, Gamlestadstorget, Bellevue och Komettorget, och där göteborgare från hela världen delar med sig av matminnen, traditioner och allehanda recept.

Tillsammans med guiden Lena Torquato Lidén och med visst ekonomiskt bistånd från Göteborg & Co har Anna Cederberg Gerdrup nu också kompletterat sin bok med matkulturella vandringar i både Gamlestan och Bergsjön.
- Tanken är att lyfta fram allt det positiva som faktiskt finns i de här stadsdelarna, påpekar Lena Torquato Lidén, som till vardags arbetar på den globala mötesplatsen Tikitut i Bergsjön.

Det gör även 22-åriga Atiya som slagit sig ned i soffan bredvid oss. Atiya flydde från Idlib söder om Aleppo i nordvästra Syrien och drömmer just nu om att återuppta sina studier till tandläkare. 

Men först måste han få godkänt i den svenskakurs som öppnar vägen för högskolestudier i hans nya hemland. Och han tar varje chans att öva på sin svenska. 
Så efter att Atiya tålmodigt svarat på mina frågor om flykten från Idlib, om vägen genom Turkiet och den osäkra båtresan över Medelhavet, om flackandet genom Grekland, Makedonien och hela den långa vägen upp till Sverige, då har Atiya en fråga som han vill ställa till mig.

- Har du varit på Donsö?

Lite ställd tvingas jag erkänna att, nej, jag har inte varit på Donsö. Men två gånger på Styrsö. Atiya ser lite besviken ut.
- Det är väldigt fint på Donsö. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.