Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johan Wanloo: Kristerssons SD-kopia går bort sig i meme-skogen

Moderaternas bilder ska signalera styrka och beslutsamhet när Turkiet öppnar sina gränser mot EU. Tecknaren Johan Wanloo ser hur M försöker kopiera SD – men går bort sig i meme-skogen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Samtidigt som barn på flykt drunknar i vattnet utanför Grekland väljer Ulf Kristersson att framställa sig själv som en barsk jägare. Stärk gränsen, står det med stora bokstäver under hans beslutsamma ansikte. Annars skjuter jag dig, verkar han vilja antyda. Det är det enda som kan förklara den utstyrseln i samband med det budskapet.

I ungefär samma veva tycker Tobias Billström att det är en bra idé att illustrera en tweet om flyktingläget i EU med en teckning där han står som en 30 meter lång jätte och övervakar en gränskontroll.

Båda bilderna ska signalera styrka och beslutsamhet. Kristersson har armarna i kors och en skrynklig jägarkeps på huvudet. Munnen i en bestämd grimas. Men det känns som den typen av bild som brukar illustrera lokaltidningsbesvikelser. En gubbe som är arg för att färdtjänsten aldrig dök upp.

Vad Billstöm tänkte kan man bara spekulera i. Som något slags maktdemonstration är bilden ett misslyckande, trots det megalomana motivet. Han ser mest ut som en mild rektor med händerna på ryggen. Bilden är tecknad med mjuka färgpennor och skulle kunna platsa som omslag på en skiva med 1970-talsprogg.

Bilden är tecknad med mjuka färgpennor och skulle kunna platsa som omslag på en skiva med 1970-talsprogg.

Tobias Billström och sociala medier har rent allmänt aldrig varit vänner. För några år sedan började skadeglada lustigkurrar retweeta några av hans flera år gamla inlägg.

Sitter och läppjar på en smoothie samt letar litteratur på Bokus, lydde ett budskap.

Sitter just och väntar på att min kardemummakaka ska bli färdiggräddad, lydde ett annat.

Han raderade dem men de blev memes ändå.

Det är uppenbart att båda dessa budskap är en reaktion på Sverigedemokraterna. Men Moderaterna verkar inte förstå att varje försök att ta väljare från Sverigedemokraterna genom att lansera en lightversion av deras åsiktspaket är dömt att misslyckas. Sverigedemokraterna är i en unik position. Jimmie Åkesson kan tas på bar gärning när han stryper någon i ett dike och det skulle inte påverka deras opinionssiffror negativt.

De behöver en knivskarp och skrupellös Steve Bannon-typ.

Nu har jag inte någon aning om hur det går till bakom dörrarna på Moderaternas kansli. Förmodligen har de redan en sociala medier-strateg som snickrar Facebookannonser och köper Instagramföljare. Men de kanske skulle rekryterat någon med lite större erfarenheter av att manipulera media än att tycka att Kevin Spaceys rollfigur i "House of cards" är jättecool. De behöver en knivskarp och skrupellös Steve Bannon-typ som förklarar för dem vad som händer om man lägger ut en teckning med Tobias Billström som Godzilla eller lajvar landsfader i skogen.